Televisió
Mèdia 11/07/2013

El CAC creu que TV3 no va vulnerar la missió de servei públic amb el documental 'Hola, Europa!'

Li recorda, però, que aquest tipus de formats han de reflectir "el ventall ampli de qüestions i d’estats d’opinió que animen el debat en una societat democràtica"

Ara
2 min
El documental de 'Sense Ficció', 'Hola, Europa!'

BarcelonaTV3 no va vulnerar la missió de servei públic amb l'emissió del documental 'Hola, Europa!', que oferia arguments a favor de la independència de Catalunya i que es va emetre el 7 de maig dins de l'espai 'Sense ficció'. El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha arribat a aquesta conclusió després d'analitzar el treball a instàncies de la portaveu del PSC a la comissió de control parlamentari a la Corporació Catalana de Mitjans Audivisuals (CCMA), Núria Parlon, que havia presentat una queixa davant d'aquest organisme el 16 de maig. Segons ella, diu el CAC, "el documental no havia reflectit les diverses opcions de pensament filosòfic i polític en relació amb la qüestió de la independència de Catalunya", per la qual cosa concloïa que "TVC no hauria observat les missions de servei públic".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'acord del CAC, aprovat per cinc vots a favor i un en contra, assenyala, però, que 'Hola, Europa!' era un "documental de tesi", una possibilitat prevista pel llibre d'estil de TVC i que permet que un autor, en aquest cas Dolors Genovès, "defensi una tesi" i "l'argumenti amb proves documentals". "No és –continua el Consell– una peça informativa sobre les diverses opcions, realitats o parers vinculats amb el tema, sobre la qual es puguin reclamar criteris de pluralisme en sentit estricte, o equilibri, que resulten aliens al gènere documental per la pròpia naturalesa discursiva; criteris que sí que resulten exigibles a altres estils convencionals de transmissió de la informació, com ara els teleinformatius". En aquest tipus de treballs, diu el CAC, "l'anàlisi del principi de pluralisme abasta un període de temps més ampli per permetre valorar-ne l'observança o la inobservança".

Tot i així, el Consell "recorda" a la televisió pública que "els documentals de no-ficció" han de reflectir "el ventall ampli de qüestions i d'estats d'opinió que animen el debat en una societat democràtica i, en general, que ajuden a ampliar els horitzons culturals de la població".

stats