El CAC conclou que l''InfoK' sobre la Via Catalana no va vulnerar el dret dels menors

Afirma que els inserts expressaven les opinions del menor i que la 'veu en off' es va limitar a fer un relat dels fets

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha dictaminat que l''InfoK' emès el 12 de setembre amb motiu de la Via Catalana [ veure el reportatge, minut 6.20] no va vulnerar el dret dels menors i destaca que el fet noticiable era la cadena humana i no els inserts dels participants.

El CAC recorda en la seva resolució que l'informatiu té la voluntat d'explicar amb "llenguatge planer i proper notícies d'actualitat adequades a l'edat, la maduresa i el nivell cognitiu del seu públic objectiu".

D'altra banda, considera que no es pot entendre que es vulnerés el principi de la veracitat de la informació, ja que la veu en off de la notícia no va incloure fets valoratius i es va limitar a fer un relat des fets. L'acord subratlla que el fet "noticiable" és la celebració de la cadena humana i que les opinions dels menors participants recullen el seu punt vista. La veu en off, creu l'organisme, "fa un relat dels fets que no inclou elements valoratius", i diu que les afirmacions dels menors entrevistats "s'emmarquen en l'àmbit de l'opinió personal".

El CAC no creu que el fet que s'identifiqués els menors pel seu nom de pila sigui "perjudicial" ni suposi cap "menysteniment de la seva honra o reputació, o contrari als seus interessos".

L''InfoK' sobre la Via Catalana es va emetre el 12 de setembre. La part analitzada tenia un durada de dos minuts i 57 segons i hi apareixien vuit menors d'edat i un grup de nenes cantant. En tots dos casos van manifestar la seva opció favorable a la independència de Catalunya.

L'emissió del reportatge va provocar les crítiques del PP i Ciutadans i també d'alguns mitjans estatals. La notícia va ocupar portada a 'El Mundo' i 'La Razón'. 'La Razón' ho va qualificar de "No-Do infantil de Mas" i 'El Mundo' va afirmar en primera plana: "'Espanya s'haurà de rendir': TV3 va fer servir nens que participaven a la Via Catalana per fomentar l'independentisme en un informatiu infantil".

Més continguts de