LA CAMPANYA A LA TV
Mèdia 03/05/2011

El CAC presenta una fórmula per acabar amb els blocs electorals

à.g.m.
2 min
El CAC va reunir els agents del sector per tractar el tema.

Barcelona.Una de les batalles més llargues -i enquistades- entre periodistes i polítics correspon a l'obligatorietat d'informar, en temps de campanya electoral, respectant criteris d'ordre i proporcionalitat parlamentària. Són els anomenats blocs electorals, contra els quals el CAC ha presentat un document que mira d'eradicar-los. El text és fruit d'unes reunions mantingudes amb els partits polítics, els directors dels mitjans i investigadors.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La novetat del document és que proposa que no sigui necessari seguir l'ordre de més a menys representació parlamentària (cosa que evitarà haver d'informar abans d'una reacció que de la notícia que l'ha generada). També advoca per substituir l'actual proporcionalitat per un criteri únic: que al final de la campanya el temps total de cada partit correspongui amb l'ordre de la seva representativitat. És a dir, que si una formació és la que té més diputats, sigui també la que té més minutatge, però sense necessitat d'una proporcionalitat directa.

La pilota queda, però, a la teulada dels partits polítics, que amb la llei a la mà poden exigir a la Junta Electoral que imposi els blocs més estrictes, que determinen l'ordre i un minutatge proporcional (que acaba convertint les notícies dels partits petits en residuals). El fet que el CAC -format per consellers proposats pels partits- hagi aprovat el document per unanimitat i que sigui fruit de converses amb totes les formacions amb representació permet pensar que té més opcions de prosperar que iniciatives anteriors.

Mentrestant, ahir el consell assessor de la CCMA va manifestar el seu desacord amb la fórmula actual: "Aquest pla de cobertura suposa un retrocés respecte al de les eleccions del 2008 pel que fa a l'ordre destinat a les forces polítiques, que aleshores es va aplicar de manera flexible i en funció de l'actualitat".

stats