Regulació audiovisual

El CAC inicia el procés sancionador de les ràdios que es van negar a emetre les falques institucionals del 9-N

La SER, la Cope i Onda Cero s'enfronten a una possible multa de fins a 90.000 euros

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha iniciat els tràmits per expedientar les tres emissores de ràdio que van negar-se a emetre les falques institucionals del 9-N. L'organisme ha encetat un període d'informació prèvia, que no pressuposa incoació d'expedient sancionador, en el qual les emissores en qüestió –la SER, la Cope i Onda Cero– tenen deu dies per aportar les dades o arguments que considerin rellevants. L'acord d'iniciar aquest tràmit s'ha aprovat amb tres vots a favor, dos en contra i una abstenció.

Si finalment l'expedient tira endavant i en resulta una sanció, com que la falta en qüestió està tipificada com a greu, les ràdios s'enfronten a una multa d'entre 12.001 i 90.000 euros. Les emissores no van complir l'apartat 1 de l'article 82 de la llei audiovisual catalana, segons el qual és obligat emetre gratuïtament les falques informatives, “els comunicats i les declaracions que el govern de l'Estat i el govern de la Generalitat estimin convenients per causes justificades d'interès públic”.

L'actuació del CAC es va posar en marxa arran de la recepció de 60 queixes de particulars que denunciaven la negativa d'aquestes tres ràdios de difondre els missatges institucionals. Posteriorment, el secretari de Comunicació de la Generalitat, Josep Martí, va adreçar un escrit al Consell per posar-lo també en coneixement dels fets. La SER, per la seva part, va enviar una carta al CAC el 6 de novembre en la qual manifestava la seva disconformitat amb l'obligació d'emetre les dues falques produïdes per la Generalitat i demanava la suspensió de l'ordre.