Mèdia 12/06/2013

Oposició unànime contra l'ERO de la CCMA

El Consell Professional del TV3 adverteix que la mesura significarà la "pèrdua del model de televisió pública que els catalans han conegut fins ara"

Ara
3 min

BarcelonaLes reaccions contràries a l'ERO de 312 persones i una nova rebaixa salarial que aquest dimecres ha anunciat el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per a TV3 i Catalunya Ràdio no s'han fet esperar.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Després que aquesta tarda unes 600 persones es congreguessin al garatge d'unitats mòbils de TV3 per demanar la dimissió de Brauli Duart i Eugeni Sallent -president de la CCMA i director de TV3, respectivament-, el comitè d'empresa ha fet públic un comunicat en què denuncia el trencament de les negociacions del Conveni per part del consell de govern de la CCMA per a dur a terme els acomiadaments.

El comitè d'empresa considera que l'ERO ha estat sempre la "primera i única opció" de Brauli Duart, contràriament allò que ell havia assegurat. Mostra d'això -explica al comunicat- és com la direcció "ha rebutjat vies d'estalvi [...] com ara l'eliminació de les retribucions excloses del conveni o la rebaixa dels sous dels directius". Així mateix, l'òrgan representant dels treballadors de la corporació, assenyala tant l'equip de govern de la CCMA, com els directius de les dues empreses i el Govern de la Generalitat, com a "responsables dels acomiadaments projectats". Pel comitè d'empresa, l'objectiu de l'ERO no és altre que "desmantellar la televisió i la ràdio públiques catalanes i aprimar les seves plantilles".

El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) encara ha anat més enllà i, també en un comunicat, ha considerat que l'ERO esdevé un "veritable cop d'estat a la negociació col.lectiva". El Sindicat critica que el consell de la CCMA no hagi fet cas de la "recomanació unànime dels grups parlamentaris" d'esgotar la via de la negociació. El documenmt considera que la CCMA "s'ha decidit a aplicar un pla que no té justificació empresarial ni laboral, i que deriva només d'opcions ideològiques i polítiques [...] els xantatges del govern de Madrid per la flexibilització del dèficit i per l'afinitat de CiU amb determinats interessos mediàtics privats", entre d'altres.

De la seva banda, el Consell Professional del TV3 (l'òrgan que agrupa els periodistes de la casa) ha assegurat que la mesura anunciada per Duart significarà la "pèrdua del model de televisió pública que els catalans han conegut fins ara", cosa que assegura que atempta contra el dret a la informació dels ciutadans. En el comunicat es recorda el compromís que el president de la Generalitat, Artur Mas, va adoptar recentment amb els mitjans públics catalans, i se li reclama que compleixi amb les seves paraules.

També han carregat contra la mesura el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el El Grup de Periodistes Ramon Barnils. El Col·legi ha emès un comunicat en què recorda el suport que els mitjans públics reben per part de la ciutadania i els esforços duts a terme pels seus treballadors, i reclama no rebaixar el "llistó d'excel·lència" de TV3 i Catalunya ràdio. "Les administracions públiques no poden renunciar a donar una informació de qualitat des de mitjans propis de ràdio i televisió, respectant la independència i professionalitat dels periodistes, que són el seu actiu més valuós i imprescindible", conclou el comunicat del Col·legi.

El Grup Barnils ha considerat que l'ERO "deixa tocat de mort" el model públic català de mitjans de comunicació, ha titllat la mesura de "decisió precipitada" i ha expressat els seus "seriosos dubtes sobre l'objectiu real d'aquests acomiadaments". "Si l'estat grec ha quedat greument ferit pel tancament de la seva radio i televisió públiques, què no li passarà a una nació sense estat com Catalunya si les seves ràdio i televisió públiques queden convertides en mitjans regionals i de baixa qualitat?", es pregunta el Grup al comunicat, on assegura no entendre com, "en ple procés de transició nacional, el govern de la Generalitat fa el joc a una estratègia de dubtosos resultats", que assimila al PP.

stats