Acord entre empresa i treballadors de la CCMA per seguir negociant fins al 30 de maig

Durant aquest període no hi haurà rebaixes salarials i es mantindran les condicions laborals dels convenis de TVC i Catalunya Ràdio

Els comitès de vaga de Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya han arribat a un acord amb la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) aquest divendres a la matinada per seguir negociant fins al 30 de maig per tancar un nou conveni. La direcció de la CCMA s'ha compromès que durant aquest període no hi haurà rebaixes salarials i es mantindran les condicions laborals dels convenis de TVC i Catalunya Ràdio, malgrat que van deixar de ser vigents el 31 de gener.

Durant aquests mesos es crearà una comissió paritària entre la direcció i els comitès, on s'analitzaran i regularan tots els complements que estan al marge dels convenis col·lectius, per tal d'incorporar-los al nou document. "Hem aconseguit canviar l'ordre de prioritats", explica a l'ARA un representant del comitè d'empresa de TV3: fins ara, el plantejament de les negociacions era que primer calia pactar la nova escala salarial i, a continuació, es parlaria de la resta de punts del conveni. L'acord d'aquesta matinada, en canvi, preveu negociar primer aquests altres aspectes –horaris i jornades laborals, sous i complements fora de conveni, etc.– abans d'abordar de nou la rebaixa de salaris. En opinió dels treballadors, aquestes mesures haurien de generar un estalvi que permetria reduir els percentatges de la retallada de sous i, per tant, facilitarien l'acord.

La previsió és que la comissió paritària comenci a treballar l'1 d'abril, i el seu objectiu serà "fer net": "Posem sobre la taula tot el que està fora de conveni, revisem-ho, descrivim-ho, si s'ha de cobrar posem-ho al conveni i si no, eliminem-ho", explica una portaveu del comitè de Catalunya Ràdio. "És molt difícil parlar de retallades de treballadors si abans no s'han aclarit les històriques irregularitats de plusos, sous o complements no controlats per recursos humans", afegeixen des del comitè de TV3. Per aquest motiu, els treballadors, tot i mantenir la prudència, veuen amb bons ulls el pas donat aquesta nit: "És positiu el fet de seguir negociant sense que hi hagi un ultimàtum amb el tema econòmic, és positiu que s'intentin explorar altres coses del conveni i és positiva la creació de la comissió tècnica per revisar-ho tot i incorporar-ho tot a conveni", assenyala la mateixa portaveu del comitè de l'emissora.

Segons un comunicat conjunt dels dos comitès, la comissió s'encarregarà també de "descriure i valorar tots els llocs de treball que ara mateix ocupen el nivell H i O de Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i CCMA ens públic", uns càrrecs que actualment no queden definits pel conveni. Pel que fa als caps d'àrea, de departament i de servei –53 en total, dels quals 42 són de la televisió i 11 de la ràdio–, "s’incorporaran al conveni però amb la descripció i la valoració que faci la direcció".

Malgrat aquest canvi en l'ordre de les negociacions, es manté la voluntat que l'acord sigui global, és a dir, que haurà d'incloure també les noves condicions salarials dels treballadors dels mitjans públics i l'equiparació de sous entre TV3 i Catalunya Ràdio. En cas que s'aconsegueixi l'acord, l'última paraula la tindran les plantilles de tots dos mitjans, que el votaran a través d'un referèndum.