MONOPOLIS A INTERNET
Mèdia 22/05/2012

La CE amenaça Google amb una multa per abús de mercat

Laia Forès
2 min
La CE amenaça Google amb una multa per abús de mercat

BRUSSEL·LESDesprés d'un any i mig d'investigacions, la Comissió Europea (CE) ha arribat a la conclusió que Google porta a terme pràctiques monopolístiques que violen la normativa comunitària de Competència. Segons Brussel·les, el buscador més popular d'internet dóna prioritat als seus propis anuncis i es beneficia de continguts dels seus competidors. L'executiu comunitari va començar a investigar Google precisament després de la denúncia d'empreses competidores que es veuen afectades per la política empresarial del buscador. La CE no ha fet públics els noms, però segons la plataforma d'empreses d'internet ICOMP, entre els denunciants hi hauria gegants d'internet com Microsoft i Ciao.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia, va advertir ahir a Google que si no modifica les seves pràctiques "d'abús de posició dominant", la Comissió Europea impulsarà un expedient que podria acabar amb una multa multimilionària, semblant a les que Brussel·les ha imposat a altres grans companyies, com Microsoft. L'empresa de Bill Gates ha estat sancionada en tres ocasions amb un total del 1.700 milions d'euros per pràctiques anticompetència.

Almunia va admetre que Google s'ha mostrat predisposat a discutir i buscar solucions a les "preocupacions" de la CE, una via que Brussel·les prefereix abans que imposar una multa. El comissari va dir que Google només té "setmanes" per asseure's a discutir amb la Comissió i comprometre's a arreglar els problemes. En la seva investigació, Brussel·les ha identificat quatre pràctiques habituals del buscador que considera il·legals i que expliquem a continuació. També va avançar que Android, el sistema operatiu per a telèfons mòbils propietat de Google, està igualment sota sospita.

Publicitat preferencialGoogle discrimina els seus competidors

Quan els usuaris fan una cerca, el buscador mostra de manera preferencial els seus propis serveis verticals, mentre que els dels seus competidors queden més amagats. La Comissió Europea considera que això és un abús de posició dominant, sobretot si es té en compte que Google acapara el 94% del mercat de cerques a internet.

Còpia de contingutsEl buscador utilitza continguts de webs alienes

La CE critica una pràctica habitual de Google que consisteix a copiar continguts de webs dels seus competidors i publicar-los a la seva pàgina sense l'autorització dels competidors afectats. Per exemple, el buscador publica opinions d'hotels i de restaurants de webs alienes. D'aquesta manera, Google es beneficia d'inversions fetes per altres empreses.

Veto a la competènciaGoogle manté acords il·legals en matèria de publicitat

Segons Brussel·les, el buscador té acords amb diferents socis en pàgines en què desplega publicitat relacionada amb les cerques que donen lloc a una "exclusivitat de facto " per a Google. Aquesta maniobra limita les possibilitats a competidors que també ofereixen serveis de publicitat.

Portabilitat d'anuncisEl buscador dificulta posar anuncis en altres plataformes

Google imposa restriccions a la portabilitat de campanyes de publicitat relacionades amb les cerques des de la seva plataforma AdWords a altres plataformes de competidors. És a dir, posa bastons a les rodes a la competència. De fet, segons dades de l'organització Fair Search [Cerca Justa], el 96% dels guanys de la companyia nord-americana procedeixen de la publicitat.

stats