‘CSI: Las Vegas’ s’acomiada i tanca una era en les sèries d’acció

L’últim episodi, de dues hores i amb personatges rescatats, s’emet diumenge

El capítol es titula Immortality, però, paradoxalment, serà el que certifiqui la defunció d’una de les sèries més exitoses dels últims anys: Crime Scene Investigation (CSI), en la seva divisió de Las Vegas, la primera que es va posar en marxa. Aquest diumenge, 27 de setembre, la cadena CBS n’emetrà l’episodi número 337 i final, d’una durada especial de dues hores. Clouen així quinze temporades que han mostrat la resolució de casos a partir de procediments espectaculars, fregant la ciència-ficció. A Espanya, la sèrie es va començar a veure a Telecinco i va fer el salt a Cuatro.

En un evident regal per als fans que han resistit aquests tres lustres, Immortality comptarà amb el retorn dels dos protagonistes principals de les primeres temporades Gilbert Gil Grissom (interpretat per William Petersen) i la supervisora Catherine Willows (a qui donava vida Marg Helgenberger). Faran costat a Ted Danson, que és qui en va recollir aleshores el testimoni juntament amb Laurence Fishburne i Elisabeth Shue.

Les audiències no han acompanyat els últims anys de CSI: Las Vegas. La sèrie, que havia aconseguit uns resultats espectaculars -va arribar a marcar més de 26 milions d’espectadors de mitjana, l’any 2005-, feia temps que estava en hores baixes: l’última tanda de capítols només va captivar 11,19 milions de seguidors. L’encaix de la marca CSI, eminentment comercial -amb una collita de premis relativament discreta-, ha sigut més difícil des de l’explosió de sèries de prestigi de les plataformes de pagament.

En el seu moment, tanmateix, va ser una sèrie trencadora: incloïa un nivell de violència i contingut sexual gens habitual per a les cadenes que es poden veure en obert als Estats Units. Víctima habitual dels atacs dels grups conservadors, les audiències rècord van pesar i la sèrie va resistir a la graella. Més i tot: van proliferar les franquícies, tot i que cap ha acabat tenint la longevitat de la sèrie original. CSI: Miami va estrenar-se el 2002 (i va aguantar en antena 10 anys) i la versió a Nova York el 2004 (que en va durar 9). Aquest any va debutar CSI: Cyber, amb un seguiment d’audiències baix.

En tot cas, l’impacte cultural de la sèrie queda palès en el fet que es parla fins i tot d’un “efecte CSI”: arran de la sèrie, els jurats populars reclamen més proves forenses en els judicis als quals els convoquen.

El 4 d’octubre torna ‘CSI: Cyber’

Els seguidors de la franquícia CSI tenen ara només la derivada Cyber per continuar enganxats a la marca. La CBS va oferir una primera temporada de 13 episodis gens aplaudida per la crítica, però el canal ha apostat per mantenir-la en antena i, de fet, la segona temporada serà ja de 22 episodis. El primer d’aquests capítols arribarà el 4 d’octubre. Entre les baixes, la de Peter MacNicol. I entre les altes, Ted Danson, que ha sigut recol·locat aquí, tot i que no com a protagonista.

Més continguts de