HI PARTICIPEN INVESTIGADORS DE L'INSTITUT CATALÀ DE PALEONTOLOGIA
Mèdia 02/02/2011

Un CSI amb dinosaures catalans

Aquesta nit el canal National Geographic estrena la sèrie documental CSI Dinosaurios . En el capítol d'avui l'equip del programa viatja al jaciment de referència internacional que hi ha al Berguedà.

Laia Altarriba
2 min
Un moment del rodatge a mitjans del 2009 a Fumanya de l'episodi que es podrà veure aquesta nit a National Geographic.

Barcelona.El jaciment de Fumanya, al Berguedà, és referent mundial tant per les petjades de dinosaures que hi ha com per la digitalització en 3D de les restes fòssils que s'hi troben. És per això que la sèrie documental CSI Dinosaurios , del canal de televisió National Geographic, l'ha escollit per mostrar al gran públic les teories més noves de l'àmbit internacional sobre com eren i com vivien els dinosaures.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Bernat Vila, investigador de l'Institut Català de la Paleontologia (ICP) i que forma part de l'equip català que surt aquesta nit a la sèrie, explica com es van posar en contacte amb ells: "Des del 2005 col·laborem amb el doctor Phil Manning, de la Universitat de Manchester, amb l'escanejat de petjades fòssils, tant a Espanya com a Portugal. Aquest paleontòleg ha estat l'impulsor de la sèrie, i en idear-la va pensar que un dels punts on volia rodar-la seria el jaciment del Berguedà".

Manning també tenia interès en la feina de Fumanya per la tasca de modelització en 3D de les recerques que fan. Ho explica Àngel Galobar, que també forma part de l'equip de l'ICP que surt al programa: "Nosaltres vam ser pioners en la digitalització de jaciments, cosa que permet veure en 3D el que s'ha trobat, ja sigui per estudiar-ho o per divulgar-ho".

Pels investigadors de l'ICP, que el National Geographic hagi escollit Fumanya "posa en evidència la importància dels jaciments que tenim aquí a Catalunya i la bona salut i bones perspectives de la recerca catalana en paleontologia".

Aquest jaciment és molt important perquè és el més extens d'Europa de les seves característiques, assegura Bernat Vila. La singularitat que té és que s'hi han trobat més de 3.000 petjades fòssils de dinosaure en una extensió de més de 38.000 metres quadrats, a més de restes d'ossos i d'ous d'aquests grans rèptils vertebrats. I que a més són del Cretaci superior, cosa que les converteix en les restes més recents de dinosaure que s'han trobat a tot el continent abans de l'extinció. Mundialment, només n'hi ha de similars a Bolívia.

stats