PERIODISTES A RTVV
Mèdia 24/01/2011

Canal 9 silencia la veu De la pilota valenciana

El periodista que ha modernitzat les transmissions de pilota valenciana ha estat apartat de Canal 9 després d'escriure una obra de teatre de denúncia. No és el primer periodista que té problemes amb la direcció.

Laia Altarriba
2 min
L'obra que ha desencadenat que Josep Lluís Fitó estigui apartat es pot veure fins al 6 de febrer al teatre Tantarantana, a Barcelona.

BARCELONAEl dia 14 de desembre els responsables de Canal 9 van anunciar al periodista Josep Lluís Fitó que ja no s'encarregaria més de les transmissions dels partits de pilota valenciana. Feia quatre anys que n'era la veu de referència de manera ininterrompuda, després d'haver renovat i modernitzat la manera de narrar-ho per la televisió. Però els seguidors d'aquest esport ja no l'han pogut tornar a escoltar des d'aleshores.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per què aquest cessament fulminant? Ho explica el mateix Fitó: "L'11 de desembre vam estrenar al poble valencià de l'Olleria l'obra de teatre que he escrit: Corrüptia, una regió de l'est , que és una sàtira sobre la corrupció. I al cap de tres dies em van dir que les transmissions de pilota valenciana les faria un altre company, Paco Nadal. Algú creu que les casualitats existeixen?" Abans que l'apartessin, Fitó havia tingut problemes amb l'obra. El periodista és de Xàtiva i volia estrenar l'obra en aquesta localitat. Però des de l'Ajuntament, del PP, els van impedir de fer-ho al teatre municipal perquè els deien que estava ple. És per això que van decidir anar a un poble veí per presentar-la al públic.

Quan a Fitó el van apartar de les locucions, la direcció li va dir que un altre treballador se n'encarregaria perquè "li havien d'omplir de contingut el contracte". Davant de l'enrenou generat en saber-se la notícia, un portaveu de RTVV va assegurar que la decisió no tenia cap vinculació amb l'obra. I també va remarcar que Fitó continuaria locutant partides de pilota. Però més d'un mes després els espectadors encara no l'han pogut tornar a escoltar.

Enviats a esports

Fitó subratlla que el seu cas "no es pot deslligar del de molts altres treballadors de Canal 9". I es remunta al 1995, quan el Partit Popular, amb Zaplana al capdavant, va guanyar les eleccions valencianes i va ocupar la Generalitat: "Jo formava part de la redacció d'informatius i un grup de treballadors vam elaborar l'estatut de redacció de la televisió pública per tal de garantir la independència dels informatius. I en entrar el PP als tres periodistes que l'havíem elaborat ens van enviar a esports". I des d'aleshores no se n'ha mogut: primer com a redactor, després com a director del programa Minut a minut (equivalent al Gol a gol de TV3) i des del 2007 com a dinamitzador de la renovació tecnològica i d'imatge de les transmissions de pilota.

El president de la Unió de Periodistes Valencians, Ximo Clemente, coincideix amb Fitó a denunciar que la seva situació no és un cas aïllat: "A Canal 9 la situació dels periodistes que no s'adeqüen a la voluntat de la direcció de fer un model de televisió totalment manipulat és vergonyosa". I lamenta que això ha comportat que la televisió pública "ni informa adequadament, ni fomenta l'ús de la llengua ni contribueix a vertebrar el territori".

stats