Catalunya Ràdio ret homentage al programa 'L'orquestra', censurat l'any 1992

Josep-Maria Terricabras i Josep Murgades han recordat com l'espai va ser cancel·lat per les seves crítiques a l'operació Garzón

La CCMA ha homenatjat avui 'L'orquestra', programa de Catalunya Ràdio que es va suprimir l’any 1992 després que els participants de l’espai es mostressin crítics amb les detencions de militants independentistes en el marc de l’operació Garzón, desenvolupada abans dels Jocs Olímpics de Barcelona. El recordatori s'ha fet al 'Catalunya migdia', espai presentat per Òscar Fernández i Empar Moliner. 

Per parlar del programa històric dirigit per Jordi Vendrell, l'espai de migdia ha entrevistat el filòsof i eurodiputat Josep-Maria Terricabras i el filòleg Josep Murgades, dos dels tertulians que van participar en aquella conversa del 10 de juliol de 1992 que va provocar queixes polítiques. Segons han explicat els col·laboradors, la cancel·lació va ser “una decapitació en sec”, malgrat que el programa tenia unes molt bones xifres d'audiència. Moliner ha parlat del cas com un episodi de censura en època democràtica. 

Per a Murgades, els que van decidir acabar amb el programa van sacrificar la rendibilitat econòmica a canvi de la ideologia. “Es van sentir dolguts perquè havíem denunciat les detencions indiscriminades de gent que era independentista”, ha recordat Murgades.

El programa 'L'orquestra' era una tertúlia dirigida per Jordi Vendrell que es va començar a emetre a Catalunya Ràdio l'any 1987. Entre els col·laboradors de l'espai hi havia, a més de Terricabras i Murgades, Sebastià Serrano, Josep Termes, els polítics Àngel Colom i Jaume Camps, Carme Sansa, Cristian Rahola o l'escriptor Xavier Garcia.