Mèdia 14/12/2014

Catalunya batega avui amb ‘La Marató’

Més de 2.000 activitats populars ajudaran a fer créixer el marcador, destinat a les malalties del cor

Albert Castellví Roca
3 min

Barcelona“El dia de La Marató és un dia que no té rellotges, només té un telèfon”. Ho va dir dijous Mònica Terribas durant la presentació del programa solidari que presentarà avui al costat de Quim Masferrer. No té rellotges sobretot per a ells dos, que saludaran els espectadors de TV3 a les deu en punt del matí i no es mouran del plató fins a quarts de dues de la matinada, però té un telèfon que serà el gran protagonista de la jornada, que es repetirà fins a la sacietat per la televisió, la ràdio i les xarxes socials i que presidirà les places de molts pobles i ciutats catalans: 905 11 50 50.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A les 9.00 -quan ja farà una hora que La Marató haurà arrencat a Catalunya Ràdio, amb un especial d’El suplement presentat per Sílvia Cóppulo- s’activaran ja les primeres línies d’aquest número perquè els ciutadans puguin començar a fer les seves aportacions. La Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, el Port de Tarragona i la Universitat de Lleida seran un cop més les seus telefòniques de La Marató, i quan estiguin a ple rendiment acolliran en total 1.001 línies de telèfon, que seran ateses per 2.400 voluntaris al llarg de tot el dia.

Tots els diners aportats a través d’aquestes trucades aniran a parar directament al marcador de La Marató, on se sumaran amb els que ja s’han recaptat gràcies a les vendes del disc i del llibre i als que es recullin en les activitats populars organitzades arreu del país. La Fundació La Marató de TV3 ja en té registrades més de 2.000 en més 680 municipis catalans, però s’espera que la xifra final s’acosti a les 2.184 de l’any passat o, fins i tot, superi el rècord de 2.231 del 2012. En l’última edició, aquestes activitats van aconseguir més de 2,1 milions d’euros, prop del 18% del total d’11.848.986 euros recollits, la segona millor marca dels 23 anys d’història del programa, que va aconseguir el seu registre més elevat fa dos anys, quan es van obtenir 12.387.634 euros.

Les xifres dels últims anys han consolidat La Marató com un dels programes solidaris que més diners recapten al món en proporció als habitants del territori on s’emeten, per davant del Téléthon francès -el gran referent europeu- i només superada pel de Xile. De tota manera, tant els presentadors com els responsables de la cadena deixen clar que el resultat no els obsessiona en absolut: “Si hi ha una xifra que supera les dels anys anteriors estarem molt contents, però si no també. L’any passat no va ser superior a l’anterior i igualment va ser un èxit aclaparador. En cap cas ens ho plantegem per batre rècords”, va remarcar dijous el director de TV3, Eugeni Sallent.

“La investigació respon”

Sigui quina sigui la xifra final recaptada -que no se sabrà aquesta nit, sinó el 31 de març, quan es tancarà definitivament el període d’aportacions a La Marató d’aquest any-, els diners es destinaran a projectes de recerca biomèdica sobre malalties cardiovasculars, que per tercera vegada seran el tema central del programa. “Truca. La investigació respon”, diu l’eslògan de La Marató. I, per demostrar-ho, entre les persones que avui passaran pel plató 1 de TV3 hi haurà alguns testimonis que ja hi van ser el 1995 o el 2007 -quan el programa també es va fixar en el cor- i que explicaran com els avenços científics els han permès viure més anys i en millors condicions.

En total, al llarg de les 15 hores que durarà el programa visitaran La Marató 25 afectats per malalties cardiovasculars de totes les edats, des dels 5 fins als 87 anys, i també una vintena de metges, investigadors i experts que, segons el director del programa, Francesc Romero, explicaran “per què cal una tercera Marató sobre el cor”.

Però més enllà del vessant divulgatiu, La Marató tindrà, com sempre, un important component d’entreteniment i espectacle. Andrea Motis i Joan Chamorro -que interpretaran la seva versió del Hallelujah de Leonard Cohen, que s’ha convertit en la banda sonora d’aquesta edició-, Antonio Orozco, Projecte Mut, Manolo García, Joan Dausà, Rosana i el Cor del Liceu, entre d’altres, posaran la música a un programa que tindrà com a banda, durant tot el dia, Se Atormenta una Vecina. També hi haurà espai per a l’humor, amb en Peyu -que mostrarà com s’han preparat els presentadors abans de l’inici del programa- i el musical de Polònia, i a més s’incorporaran al programa altres formes d’expressió artística, com el cinema, el disseny, els videoclips i la poesia: Sílvia Bel, Mercè Sampietro, Emma Vilarasau i Josep Maria Pou recitaran poemes de quatre autors catalans.

A més, molts professionals tant de TV3 com de Catalunya Ràdio participaran al programa, ja sigui des del mateix plató, cobrint algunes de les activitats populars, disputant el tradicional partit de futbol solidari -que es jugarà a les 11.30 al Miniestadi- o unint-se al bodydub, una coreografia que s’ha enregistrat durant els últims dies expressament per a l’ocasió.

stats