PRESÈNCIA A INTERNET
Mèdia 18/12/2011

Catalunya compleix cinc anys d'entitat pròpia a la xarxa amb el domini '.cat'

Les matrícules CAT estan prohibides als cotxes però no a internet. El domini .cat, un èxit de la societat civil, celebra els cinc anys de vida amb més de 50.000 webs censades.

àlex Gutiérrez M.
2 min
Els creixement de les webs .cat ha estat constant  des que  es va posar en marxa el 2006.

BARCELONA.Els dominis d'internet són el passaport de les pàgines web a la xarxa. I Catalunya, des de fa cinc anys, té passaport propi gràcies a la creació del domini .cat , que ahir va celebrar el cinquè aniversari. Des que es va crear més de 50.000 webs han volgut posar-se aquesta matrícula, que les identifica com a part de la cultura i la llengua catalana. La Fundació puntCAT va celebrar dimecres l'acte oficial d'aniversari, en un acte presidit pel conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que va qualificar el domini propi de "bona eina per superar l'atzucac en què estem".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Abans el president sortint de l'entitat, Salvador Alegret, recordava que, més enllà de les 50.000 webs registrades, el .cat havia apostat "per la qualitat més que no per la quantitat". Ricard Huguet, que el succeeix en el càrrec a partir d'ara, va considerar que el principal repte era adaptar-se a la liberalització que es farà al gener dels dominis a internet.

Inici dur

Durant l'acte es va lliurar una memòria en què es recordava com la iniciativa va sortir arran de la determinació d'una sèrie d'internautes decidits a buscar un reconeixement oficial per al país a internet. La solució del .cat va ser un substitutiu del .ct , que al principi era el que es preferia (els identificadors de dues lletres estan reservats als estats). Però el ct ja tenia amo: les illes de Canton i Enderbury, al bell mig de l'oceà Pacífic i amb menys de cent habitants. Després de descartar llogar el domini a canvi d'invertir una part dels beneficis dels registres a les illes, es va optar per crear un domini temàtic, amb tres lletres. Cinc anys després encara és l'únic domini vinculat a una cultura i una llengua.

La negociació va ser complexa. La delegació russa, per exemple, va protestar perquè temia que una obertura als dominis culturals donaria ales als territoris secessionistes del seu país. L'estat espanyol també hi va posar traves, però els impulsors del .cat van aprofitar que José Montilla era ministre d'Indústria: una resposta negativa hauria complicat la defensa de la seva candidatura com a presidenciable català.

Un domini segur i solidari

La Fundació puntCAT s'alimenta fonamentalment dels diners que cobra quan tramita l'alta i la renovació d'un domini (uns 20 euros de mitjana). Els beneficis els reinverteix en accions de foment de la internet catalana. Enguany es destinaran uns 50.000 euros a tres projectes: un que lliga noves tecnologies i autisme, un que facilita la consulta de les dades obertes que facilita l'administració i un que coordina una agenda d'actes populars a tots els Països Catalans.

El .cat també és un dels dominis més segurs. Segons el fabricant d'antivirus McAfee, només els dominis .gov i .edu el superen en seguretat de navegació.

stats