Mèdia 28/09/2014

El Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca, protagonista al '30 minuts'

Quatre persones que hi van estar internades expliquen el seu testimoni al reportatge 'CIE, presó administrativa'

Ara
2 min

BarcelonaTV3 emet aquest diumenge (22.00), dins del programa '30 minuts', el reportatge 'CIE, presó administrativa', que fa un retrat dels centres d’internament d’estrangers i, en particular, del que hi ha a la Zona Franca de Barcelona. El treball, obra de Xavier Montanyà i Antonio Cortés i produït conjuntament entre Televisió de Catalunya i Batabat, parteix del testimoni directe de quatre persones que han estat internades en aquest centre –un marroquí, un pakistanès, un guineà i un indi–, dues de les quals han presentat denúncies pels maltractaments que, segons diuen, van rebre mentre hi eren.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les seves aportacions es completen amb les opinions d’advocats i familiars, i també de representants d’algunes de les nombroses associacions que denuncien el funcionament opac d’aquestes institucions, que tenen un encaix jurídic poc clar i on els interns poden passar fins a un màxim de 60 dies. “Són pitjor que presons”, asseguren des de SOS Racisme.

Els autors del reportatge lamenten que la Policia Nacional –responsable de la custòdia dels CIE– no hagi autoritzat l’entrada de les càmeres a l’interior del centre de la Zona Franca ni hagi permès que el seu director fos entrevistat. Tampoc el ministre de l’Interior, el secretari d'Estat ni la delegada del govern espanyol a Catalunya han acceptat participar en el reportatge, que sí que recull, en canvi, les aportacions del jutge de control del CIE de la Zona Franca, Joaquín Aguirre, i d’un representant del Sindicat Unificat de la Policia, Antonio Granados.

Inaugurat el 2006, el CIE de la Zona Franca ha sigut l’escenari del suïcidi de tres interns; l’últim, el del ciutadà armeni Aramis Manukyan, de 32 anys, el 3 de desembre passat. Això va provocar que pels volts de Cap d'Any se succeïssin tot tipus de protestes, des de manifestacions fins a vagues de fam, i que activistes, periodistes i jutges visitessin les instal·lacions. Els jutges de control van reclamar que s'hi fessin millores, des de l'eliminació de les mampares de les visites fins a la instal·lació de tasses de vàter a les cel·les.

De fet, tant els interns com diversos especialistes han denunciat sovint nombroses irregularitats que es comenten al CIE de la Zona Franca, incloent la violència física contra els interns, les deficiències sanitàries o l'opacitat i la manca d'informació. Malgrat això, el reglament aprovat al març, amb quatre anys de retard, no resol la major part d'aquests problemes.

stats