Comunicació
Mèdia 17/02/2011

Cercas estudia denunciar Arcadi Espada per fer córrer que l'havien detingut en un bordell

La picabaralla literària i periodística que mantenen Javier Cercas i Arcadi Espada podria acabar als tribunals. El motiu: un article d'opinió a El Mundo on s'assegurava –sabent que era mentida– que Cercas havia estat detingut en un prostíbul

Barcelona
2 min
Cercas

À. G.Un article a El Mundo d'Arcadi Espada ha revifat la seva antològica polèmica amb Javier Cercas, només que aquesta vegada la cosa amenaça d'arribar als tribunals. En concret, Espada assegurava en una columna d'opinió, que Cercas havia estat detingut durant la batuda a un prostíbul d'Arganzuela. “El fet que Cercas estés fent ús d'una de les cases d'Arganzuela la mateixa matinada, de diumenge passat, en la qual va irrompre allà la policia ha acabat barrejant innoblement el seu nom amb el dels capitosts de la xarxa [d'explotació sexual]”. L'escriptor barceloní i professor de periodisme feia aleshores una defensa del seu rival literari, recordava que havia estat posat en llibertat sense càrrecs i li desitjava que el mal tràngol no tingués cap conseqüència.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El petit detall és que aquella detenció mai no es va efectuar. Més encara: Cercas ni tan sols ha visitat mai la localitat d'Arganzuela, província de Madrid.

El que pretenia Espada era, un cop més, fer de Moriarty particular de Cercas i desacreditar un recent article seu, en el qual defensava la veritat literària com a igualment vàlida per a la pràctica periodística. “S'ha d'exigir que tot el que es conta en un periòdic respon a la veritat dels fets? Segons el meu judici, no”. La columna d'Espada és fàcilment interpretable com una ració de la medecina que el mateix Cercas receptava.

La resposta de l'autor d'Anatomía de un instante va ser immediata. “Estic estudiant anar als tribunals o fer un pronunciament públic. Desisteixo de dialogar amb Espada. Amb ell, és impossible el diàleg. És un fanàtic, un talibà. ¿Quant d'odi és necessari perquè algú vulgui carregar-se la teva reputació davant la teva família i els teus amics? Em fa pànic”. El País es va bolcar amb el tema i, aquesta tarda, la notícia encara era la segona més vista de la seva web.

En la seva edició d'avui, El Mundo atorga una pàgina a Espada que, lluny de retractar-se, explica: “Pensava que [Cercas] mereixia una lliçó i que l'hi donaria”. L'autor defensa que en la reacció de Cercas hi ha el reconeixement a la validesa de la seva tesi, segons la qual és millor deixar la literatura per a la ficció i intentar que els diaris se cenyeixin als fets.

stats