19/03/2012

Ciutadans exemplars

2 min

Ho sap allò que sempre es comenta sobre els periodistes i tal, oi? Que cada cop que publiquem una peça sobre algun assumpte del qual vostè en sap hi troba una pífia. Doncs ara li donaré una alegria: s'ha presentat Fixmedia. Ho podríem traduir per arranjamitjans o arranjamèdia . És una web que donarà a tothom l'opció de corregir o ampliar notícies en què trobi pífies o errades o bé proposar nou material que s'hi podria afegir. Els promotors de la cosa estan convençuts que amb la multiplicació de canals informatius, de vies d'accés a les notícies i d'eines per intervenir en la seva elaboració, cada cop més persones estan disposades a donar un cop de mà als periodistes. Fixmedia seria una via per fer-ho. Ara busquen finançament a Goteo, una organització de crowdfunding a l'estil de Verkami.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Anirà bé o malament, ja ho veurem. La proposta, però, em sembla sensacional perquè formalitza/canalitza la participació dels ciutadans de la forma més adequada. Si la gent vol intervenir en el cicle informatiu no han de fer-ho fent-se els periodistes sinó fent del que són: ciutadans. Perquè salvant alguns naturals de la comunicació que treballen de metges o de forners o del que sigui, per fer de periodista cal una preparació, una organització i unes eines que molts no tenen o no volen o no poden o no saben fer servir.

Tot plegat em sembla més seriós que l'enganyifa de l'anomenat periodisme ciutadà , on vostè és el seu propi periodista i la ciutadania s'informa a si mateixa a través "d'actes aleatoris de periodisme". Miri, no. Si falla alguna aixeta vostè truca al lampista, oi? Els lampistes són els professionals de l'aixeta i els periodistes ho són de la notícia. Com els que hi ha darrere de Fixmedia, que li donen l'oportunitat de ser un ciutadà exemplar i estalviar-se els maldecaps de fer de periodista professional.

stats