FICCIÓ

Coixet busca la recepta de l’amor

La directora barcelonina roda ‘Foodie love’, una dramèdia romàntica i gastronòmica per a la HBO

“Com una anxova amb dulce de leche ”. Aquesta és la críptica definició que dona Isabel Coixet de Foodie love, la sèrie que roda per a la HBO sobre una parella que es coneix a través d’una aplicació per a amants de la gastronomia. Coixet no ha escollit aquestes paraules a l’atzar: responen a una de les seves tapes preferides de La Pepita, un local del barri de Gràcia de Barcelona. Foodie love, assegura, és com aquest plat, “agredolça amb tocs divertits”.

Laia Costa i Guillermo Pfening són la parella protagonista d’aquesta sèrie, que barreja romanticisme i gastronomia. Ella és una editora de trenta-tres anys, divertida i un mica reticent a tenir relacions, mentre que ell és un matemàtic amb un punt d’innocència. La seva relació s’anirà gestant salpebrada per tota mena de menjar i begudes que, a més d’ambientar-se a Barcelona, viatjarà a escenaris de França, Roma i Tòquio.

L’univers culinari de Coixet

“Jo volia fer una sèrie que, per una banda, fos romàntica i, per l’altra, realment valorés el menjar, ja fos un arròs bullit, la cuina dels germans Torres o un croissant”, assegura Coixet, que entre les parets del restaurant Cocina Hermanos Torres -on es desenvolupa part del rodatge de la sèrie- es confessa una foodie. Seguint el seu instint d’amant de la bona cuina, tots els plats que apareixen a la sèrie responen als seus gustos personals. “Tot els llocs i els menjars que apareixen els he triat jo. El que no m’agrada, no surt”, admet la directora barcelonina, que es mostra divertidament taxativa en el seu rebuig al bacallà, per molt que els germans Torres li insisteixin que fan un gran arròs amb aquest peix. La directora dona algunes pistes dels àpats que es podran veure en pantalla, com el croissant de Takashi Ochiai o la truita de croissant amb pernil i formatge.

Isabel Coixet debuta en el món de les sèries amb Foodie love, tot i que ja havia sigut temptada per la televisió anteriorment amb ofertes per rodar episodis de True Blood, Homeland i Narcos. “ No em sentia bé fent-ho”, explica. De fet, la directora no ha fet el salt a la ficció seriada fins que no ha tingut la seva pròpia història, una trama que es va forjar després que una amiga que treballa al departament de parcs i jardins de Nova York li expliqués que havien creat una aplicació per posar en contacte persones interessades per l’horticultura. Coixet va transformar l’aplicació per a amants dels jardins en una per a gastrònoms i va començar a escriure una història que aviat va veure que encaixava més en el motlle d’una sèrie que no pas d’un llargmetratge.

“Ells [els protagonistes] es van coneixent, però és una història d’una tensió sexual que no saps si es resoldrà o no”, explica la directora, que remarca que un dels temes que tracta la sèrie és la por al compromís de tots dos, tot i que en el cas d’ella és més accentuada. Laia Costa defensa el seu personatge assegurant que “té un fantasma del passat que li pesa molt” i que, tot i que racionalment no vol parella, el seu cor va per una altra banda. La motxilla que porten tots dos farà que la relació avanci a empentes i rodolons i Guillermo Pfening reprèn el símil de l’anxova amb dulce de leche com una explicació de les contradiccions que viuen. “Avancen i retrocedeixen, tenen pics divertidíssims i estones de no voler seguir parlant-se. La sèrie té un punt de muntanya russa”, assegura l’actor argentí, que enquadra Foodie love en la dramèdia, un gènere que s’ha fet fort en els últims anys gràcies a les plataformes online.

L’ streaming no és un entorn aliè per a Coixet, que el 8 de juny va estrenar a Netflix la pel·lícula Elisa y Marcela. Al contrari que altres companys de professió, com Pedro Almódovar o Steven Spielberg, la directora defensa les possibilitats que dona l’àmbit digital. “És fàcil parlar des d’una posició de privilegi, però ens hem d’adaptar si volem seguir explicant històries”, sentència la directora de Foodie lov e.

Una sèrie farcida de cameos de renom

Foodie love gravita al voltant de la parella protagonista, però també té espai per algunes presències destacades. Una d’elles és l’actriu i directora francesa Agnès Jaoui, que apareixerà en un capítol rodat a la cocteleria Paradiso de Barcelona.

Un altre dels cameos serà Ferran Adrià, que segons avança Coixet tindrà un moment crucial en la trama perquè “diu una cosa molt important” que dona títol a un dels episodis. L’altre aparició de luxe és l’escriptor Haruki Murakami, que surt corrent en una escena ja que la seva condició per sortir a la sèrie era no parlar.