El Col·legi de Periodistes trasllada a Millo la seva "repulsa" a la limitació de la llibertat d'expressió

L'organisme considera "inadmissibles" els insults, agressions i increpacions contra periodistes

El Col·legi de Periodistes ha expressat al delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, la seva " repulsa a tot comportament violent o que persegueixi limitar la llibertat d’expressió", i denuncia que és "especialment greu" que les forces de l'ordre "s'extralimitin en les seves funcions" i tinguin "comportaments que estan fora de la legalitat". 

La institució considera "del tot inadmissibles" fets que s'han produït els últims dies, com " la identificació policial de periodistes, les pressions perquè revelin les seves fonts, que s’hagin requisat càmeres o telèfons mòbils i les agressions per part d’agents de l’ordre a periodistes i fotògrafs, tot i anar ben identificats amb braçalets i armilles de premsa".  "És intolerable qualsevol intent d'intimidar o coartar la llibertat de premsa. És un dret fonamental. Un dels pilars de qualsevol democràcia", subratlla el Col·legi en un comunicat.

Alhora, l'organisme adverteix que cal "saber preservar" la "pluralitat d'opinions", especialment " en moments tan convulsos com els actuals". En aquest sentit, el Col·legi fa una crida a "canalitzar" la "discrepància" amb "respecte", i lamenta que al llarg dels últims dies " periodistes de diversos mitjans de comunicació han sigut increpats, insultats i, fins i tot, agredits", s’han boicotejat connexions en directe, s’han fet malbé vehicles d’una cadena de televisió, s’ha hagut d’escortar policialment un equip i també s’ha escopit a una periodista", uns fets que considera "inacceptables". 

Així mateix, el Col·legi insisteix que els professionals de la informació han de ser "extremament rigorosos en moments tan delicats" i han de respectar el codi deontològic, que els compromet "a informar de manera acurada i precisa, a distingir clarament entre informacions i opinions i a evitar la difusió de conjectures o rumors". "Hem d’evitar tergiversacions o manipulacions de la realitat que només serveixen per afegir crispació en uns moments ja prou complexos", alerta el Col·legi.