MOVIMENTS EMPRESARIALS
Mèdia 14/12/2011

Compte enrere per a la fusió d'Antena 3 i La Sexta

Antena 3 i La Sexta formalitzaran aviat la seva fusió. El grup resultant tindrà set canals i un 25,7% d'audiència. Després de la unió de Telecinco i Cuatro, la concentració de les televisions a l'Estat és un fet.

Natalia Araguás
2 min
Compte enrere per a la  fusió d'Antena 3 i La Sexta

BARCELONA.Tot indica que Antena 3 formalitzarà al llarg del dia l'absorció de La Sexta, després de dos anys d'intenses negociacions. Es preveu que el grup de Planeta comuniqui aviat l'operació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) com a fet rellevant. La Sexta no està obligada a fer-ho, perquè no cotitza en borsa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El resultat serà un grup televisiu líder en audiència de l'Estat, amb un 25,7% de share al novembre sumant els canals d'Antena 3 -que també inclou Neox, Nitro i Nova- i La Sexta -que té La Sexta 2 i La Sexta 3-. Tot un gegant audiovisual que mesurarà les forces amb Mediaset, que té com a canals de referència Telecinco i Cuatro. Al novembre el grup registrava un 26,4% de share, comptant també amb Factoría de Ficción, La Siete, Boing i Divinity. Un cop s'integrin Antena 3 i La Sexta, la concentració de les televisions a Espanya serà un fet: totes dues companyies controlaran també un 80% del mercat publicitari.

L'operació es presentarà al públic com una fusió, tot i que de facto serà una absorció per part d'Antena 3. La Sexta tindrà entre un 10% i un màxim d'un 15% de les accions i Planeta i Bertelsmann controlaran, en canvi, entre un 90% i un 85%.

La Sexta ha vist reduïda la seva inversió publicitària un 2,6% durant els primers nou mesos de l'any, segons Infoadex, un apunt negatiu que se suma als mals resultats econòmics dels últims anys. En el període 2007-2009, La Sexta va acumular 284 milions d'euros de pèrdues. El grup mexicà Televisa, que posseeix el 40% de la cadena, feia temps que pressionava perquè la televisió passés a l'òrbita d'un altre grup.

Respectar l'autonomia

"Antena 3 no pot cometre l'error de Telecinco, que és pervertir o anar en contra de l'audiència de Cuatro i convertir-la en una Telecinco petita", va advertir el president de Mediapro, Jaume Roures, en una entrevista a l'ARA sobre la fusió de La Sexta. Una de les condicions per part de la cadena era mantenir la independència i un cert control de la programació.

L'experiència de Cuatro sembla que ha acabat per convèncer José Manuel Lara, al capdavant del grup Antena 3 a través de Planeta, perquè així sigui. A la cadena li interessa el perfil d'espectador jove de La Sexta i l'hi respectarà. Lara continuarà presidint el grup resultant i Silvio González, conseller delegat d'Antena 3, serà el primer executiu en un consell d'administració on hi haurà alguna representació de La Sexta, amb José Miguel Contreras al capdavant.

stats