TV3 AL PAÍS VALENCIÀ
Mèdia 23/02/2011

Teresa Cunillera obliga dos diputats d'ERC a amagar dos cartells que reivindicaven TV3 al País Valencià

La diputada catalana, vicepresidenta primera de la cambra espanyola, ha demanat a Ridao "un cop de mà" per convèncer Tardà i Canet de retirar les petites pancartes. El govern espanyol anuncia que no farà res per resoldre l'apagada forçada per Camps perquè "el problema és de les autonomies"

Miquel Codolar
2 min
Ridao

MadridDues petites pancartes, de la mida DIN-A3, han provocat la irritació de la vicepresidenta primera del Congrés, la catalana Teresa Cunillera, aquest dijous. Els dos petits cartells demanaven "Llibertat d'expressió. Sí a TV3", que és el lema d'Acció Cultural del País Valencià contra el tancament de les emissions de Televisió de Catalunya. Els diputats d'ERC Joan Tardà i Francesc Canet han exhibit les petites pancartes mentre el seu portaveu, Joan Ridao, adreçava al ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, una pregunta sobre aquesta mateixa qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Cunillera, que presidia el ple per l'absència del president de la cambra, José Bono, ha instat Tardà i Canet a retirar els cartells amb to irritat. Com que no li feien cas, finalment ha demanat a Ridao que l'ajudés. "Senyor Ridao, ajudi'm, doni'm un cop de mà", ha pregat. Amb un gest discret, pressionant el braç de Tardà, Ridao ha convençut els seus companys perquè deixessin córrer la protesta. Així, finalment ell ha pogut completar la pregunta a Jáuregui.

El govern espanyol se'n desentén

Com a resposta el ministre de Presidència ha defensat que el govern espanyol "no té cap facultat" per fer que TV3 es vegi al País Valencià, sinó que aquestes competències estan transferides a les autonomies i un conveni significaria "la reciprocitat lògica". En aquest sentit, ha defensat com a única possibilitat per reprendre les emissions que s'acordi un conveni entre Catalunya i el País Valencià. Són els governs autonòmics que "tenen la facultat, totes les possibilitats tècniques i legals per poder establir el conveni". En aquest sentit, ha dit que "no és casualitat que Mas hagi demanat una reunió amb Camps per tractar el problema". Jáuregui ha afegit que "tenen canals suficients". Per això, ha afegit que "no veig cap raó tècnica o legal perquè no es produeixi". Ha rebutjat que el govern espanyol prengui cap tipus de decisió en aquest assumpte perquè "el problema és de les autonomies".

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha aprofitat la pregunta per criticar que "en ple segle XXI es pot veure Al-Jazira però no TV3 al País Valencià", una circumstància que està provocada "no per cap problema competencial, sinó per una raó electoralista". Ridao considera que el govern de Francisco Camps no vol les emissions perquè "TV3 emet en la llengua del País Valencià i molts la senten com a pròpia". Ha qualificat aquesta actitud com "un atemptat de signe autoritari contra la llibertat d'expressió", pròpia d'un "Berlusconi qualsevol" i que suposa una "nova ofensiva de catalanofòbia que tant rendible li suposa". En aquest context, ha criticat que "mentrestant, el PSOE s'amaga i no permet la cessió de l'espai radioelèctric" perquè es pugui veure TV3. Durant la seva intervenció els diputats d'ERC Joan Tardà i Francesc Canet han mostrat pancartes durant uns segons, que de seguida els han obligat a retirar.

Els presidents del País Valencià i de Catalunya, Francisco Camps i Artur Mas, es reuniran a València el proper 20 d'abril, coincidint amb la final de la Copa del Rei entre el Madrid i el Barça a l'estadi de Mestalla. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va exposar ahir que es tractarà la millora de les relacions entre Catalunya i el País Valencià, amb especial atenció al Corredor Mediterrani i les emissions de TV3.

stats