REGULACIÓ AUDIOVISUAL
Mèdia 11/09/2012

El Congrés obre el debat sobre TV3 al País Valencià

La ILP Televisió Sense Fronteres, que vol garantir l'emissió dels canals autonòmics als territoris amb els quals comparteixen la llengua, arriba avui al Congrés. La cambra decidirà si la pren en consideració.

Albert Castellví Roca
2 min
Els impulsors de la ILP van presentar més de 650.000 firmes al Congrés fa dos anys.

BARCELONA.El Congrés dels Diputats debatrà aquesta tarda si pren en consideració la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres, que té per objectiu permetre que els canals autonòmics puguin emetre en els territoris amb els quals comparteixen llengua. El projecte, impulsat per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), pretén garantir per llei que TV3 es vegi a les comarques valencianes, tal com s'havia fet -en aquest cas, en una situació d'al·legalitat- fins al 17 de febrer de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En concret, el text exigeix al govern espanyol que "asseguri els múltiplexs de titularitat estatal que siguin necessaris" perquè els canals de ràdio o televisió "que emetin totalment o majoritàriament" en alguna de les llengües "protegides per la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries" -és a dir, el català, el basc i el gallec- es puguin rebre "en la totalitat de l'àmbit geogràfic d'altres comunitats autònomes amb les quals comparteixin llengua en una forma idèntica o similar".

La ILP va recollir 651.650 firmes -moltes més de les 500.000 necessàries perquè pogués prosperar-, que van ser presentades al Congrés l'estiu del 2010. Des de llavors ha hagut de superar un camí ple d'obstacles, començant pel veto que el govern espanyol, presidit llavors per José Luis Rodríguez Zapatero, va imposar-hi l'octubre del mateix any, esgrimint que l'aprovació d'aquesta iniciativa comportaria un increment de la despesa pública, ja que implicava la creació de nous múltiplexs.

Després de mesos de negociacions, l'executiu espanyol va retirar el veto el 18 de juliol de l'any passat, i al setembre la ILP va arribar al Congrés per primera vegada. En aquella ocasió el text ja va ser admès a tràmit amb l'únic vot en contra d'UPyD i l'abstenció del PP, però la convocatòria d'eleccions anticipades va tornar a aturar els tràmits.

En tractar-se d'una ILP, la dissolució del Congrés no anul·la el procés, però sí que permet que la nova cambra el reprengui des de l'inici. I això és el que passarà avui, quan es tornarà a votar la presa en consideració del text. Es preveu que el PSOE i la majoria dels grups minoritaris tornin a donar-hi suport, però el PP encara no ha avançat el sentit del seu vot, que és determinant perquè disposa de majoria absoluta.

En cas que els populars no s'hi oposin, la ILP passaria a ser debatuda en una comissió, i el procés hauria de culminar en una llei que regulés les emissions dels canals autonòmics més enllà dels seus territoris respectius.

El debat dels múltiplexs

Amb tot, l'ampliació del nombre de múltiplexs sembla complicada en un moment com l'actual, en què precisament la tendència és la contrària. El govern espanyol va pactar fa tres setmanes amb les televisions privades l'eliminació d'un múltiplex per alliberar la part de l'espectre radioelèctric que cal destinar a la telefonia mòbil d'última generació. Paral·lelament, a TV3 hi ha obert el debat sobre l'abandonament d'un dels dos múltiplexs de què disposa ara mateix la televisió catalana -el que permet que IB3 i Canal 9 arribin a Catalunya- com a mesura d'estalvi.

stats