PAREU MÀQUINES

Contra l'escola catalana, a cops de destral

'El País' exagera l'abast d'un correu electrònic enviat per un càrrec d'Ensenyament

Titular a quatre columnes a la portada d''El País': "La Generalitat va demanar protestes als col·legis després de l'1-O". Subtítol: "Un missatge del Govern instava a celebrar actes amb «tots els alumnes i professors » com a forma de deslegitimar la presència de l'Estat". Reprodueixo, a continuació, el missatge íntegre en qüestió, enviat per Núria Vallduriola, directora territorial d'Ensenyament del Baix Llobregat: "Aquests Serveis Territorials us proposen fer una crida a la pau i no violència en tots els centres docents. Us demanem [que] organitzeu un acte avui a les 12.00 h dins del recinte escolar amb tots els alumnes i professors/es i que en feu la màxima difusió".

A partir d'aquí: 1) Es tracta de la iniciativa d'una persona, ja que les vuit delegacions territorials restants no consta que enviessin missatges similars. Resulta discutible elevar un correu electrònic d'un càrrec que ni tan sols nomena el conseller sinó el secretari general a "la Generalitat" o "el Govern", tal com es diu a la portada, la qual cosa suggereix una acció institucional. 2) El correu diu "crida a la pau i no violència", però el diari ho converteix en una "protesta" i parla de "deslegitimar la presència de l'Estat", que són contribucions de collita pròpia. El missatge en qüestió justament s'expressava en uns termes ambigus perquè pogués ser adoptat pel conjunt de la comunitat educativa, al marge del seu posicionament sobre la independència.

En aquesta crònica per entregues que s'ha convertit el 'Pareu màquines' sobre la construcció del nou relat espanyolista, alguns dels capítols més vergonyosos corresponen a la denigració de l'escola catalana, que té entre els seus mèrits el de recosir un país amb persones d'orígens ben diversos. Els que gesticulen sobre fractures són els que branden la destral per obrir una bretxa i separar els nens en dues comunitats ja des de la base.