LA REALITAT DE LA INVESTIGACIÓ CRIMINAL
Mèdia 28/01/2011

Crònica de successos sense gota de sang

Barcelona Televisió va estrenar a principis de gener Les flors del mal , un programa que vol aprofundir en les causes d'alguns dels casos amb més ressò de la crònica negra a la capital catalana.

Albert Castellví Roca
2 min
Xiana Siccardi presenta Les flors del mal , cada divendres a la nit a Barcelona Televisió.

Barcelona.La vampira del carrer Ponent va segrestar, prostituir i assassinar centenars de criatures al Raval de Barcelona a principis del segle XX. Avui (22.40 h) serà la protagonista del quart episodi de Les flors del mal , el programa produït per Veranda amb què Barcelona Televisió vol recordar i analitzar en profunditat i rigorosament alguns dels episodis de la crònica negra més destacats que s'han produït a la ciutat durant els darrers 100 anys: des d'aquest cas esgarrifós fins a l'actuació del violador de l'Eixample i el doble crim del Putxet del 2006.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

I tot això, sense que hi surti "ni una gota de sang". Ho destaca Xiana Siccardi, subdirectora i presentadora de l'espai, que considera que aquest fet "té el seu mèrit" i que distingeix el programa d'altres formats sobre la mateixa temàtica. "No intentem tant saber què va passar i com, sinó sobretot per què", assegura, i posa com a exemple el cas dels tres joves que el 2005 van cremar viva una indigent en un caixer automàtic de Barcelona. "La notícia no és el fet en si -explica-, sinó com és possible que tres nois puguin arribar a fer una cosa així".

Per aquest motiu, el programa compta també amb l'opinió de persones relacionades amb la investigació, ja siguin psicòlegs, advocats o policies, però sempre "els que han participat en el cas", i que, per tant, el coneixen directament.

De fet, tots els episodis ofereixen imatges exclusives, i no només en aquest format d'entrevista. Siccardi destaca, per exemple, que el capítol sobre el Vaquilla inclou un vídeo inèdit que ell mateix va gravar a la presó i on se'l veu tocant la guitarra. "El tenia una tieta seva guardat a casa, i fins ara no ha vist mai la llum", afirma.

Basat en els sumaris

Un altre tret propi del programa, i que el distingeix d'altres de semblants, és que ignora completament les possibles teories de la conspiració que s'hagin generat al voltant de determinats casos, com el de la vampira del carrer Ponent, que la justícia mai no va resoldre del tot. "Expliquem el cas tal com va ser, i si hi ha un final obert, ho diem", explica la presentadora. I afegeix: "Si l'aparell judicial o policial no van aconseguir resoldre el cas, nosaltres tampoc ho farem". Tots els episodis que es tracten en el programa estan tancats per la justícia (encara que en alguns casos no s'hagin resolt del tot satisfactòriment), de manera que els responsables de l'espai "han consultat els sumaris" a l'hora de documentar-se i de recuperar els detalls dels casos.

En aquest sentit, Siccardi destaca la bona feina de la policia i la justícia del nostre país, i està convençuda que el programa pot contribuir a explicar com es treballa en les investigacions criminals i com han evolucionat els mètodes policials al llarg de les últimes dècades.

stats