POLÍTICA I COMUNICACIÓ
Mèdia 10/07/2012

Culmina la reforma del CAC que el fa més auster i polititzat

El Consell de l'Audiovisual ja té nou president. Amb el nomenament de Roger Loppacher es completa una renovació de l'ens amb menys membres al consell, però més polititzats.

àlex Gutiérrez M.
2 min
El Parlament va acollir ahir la presa de possessió de Roger Loppacher i Daniel Sirera com a nous membres del Consell Audiovisual de Cataluna.

BARCELONA.Roger Loppacher va prendre possessió ahir del seu càrrec de president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya en substitució de Ramon Font. Qui va ser responsable del primer reconeixement legal de les televisions locals -el 2003, des del seu càrrec de director general de Mitjans Audiovisuals de la Generalitat- ara s'enfrontarà a la reordenació d'un mapa de la TDT que està canviant dramàticament perquè molts operadors tanquen perquè no poden assumir el cost d'emetre. I haurà de fer front a aquesta funció i a les altres del càrrec amb un pressupost que ha baixat un 26% en un any (o un 41% en dos anys) i que se situa ara en els 6,2 milions d'euros. El CAC ha prescindit del cotxe oficial, ja no es cobren dietes i s'han suprimit les indemnitzacions que es concedien als membres sortints.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En el seu discurs d'acceptació, Loppacher ha agraït "la confiança dipositada" i ha assenyalat com a principal desafiament "les noves formes de consum audiovisual, a través de les emissions per internet, les pàgines web i els dispositius mòbils". Ahir prenia possessió també com a membre del CAC l'expresident del PPC, Daniel Sirera. Es completava així la reforma de l'organisme, que ha passat a tenir sis membres en comptes de deu. A més, el president el nomena el Parlament, en comptes del Govern. Això no ha servit, tanmateix, perquè l'ens s'espolsi les crítiques per l'excessiva politització: dels sis membres, no n'hi ha cap que hagi treballat de manera significativa en la indústria audiovisual. A més, la nova aritmètica parlamentària ha fet que ni ERC ni ICV tinguin cap membre al CAC, després que fracassés la candidatura conjunta que impulsaven per col·locar-hi Salvador Alsius. A banda de Loppacher i Sirera, nomenats a partir d'un pacte entre CiU i PP, són membres del CAC actual Carme Figueras, Esteve Orriols, Josep Pont i Elisenda Malaret.

Organisme sancionador

El CAC és un organisme impulsat l'any 2000 amb l'objectiu de vetllar pels continguts audiovisuals, entenent que fan servir un espai públic com és l'espectre radioelèctric. Té capacitat sancionadora. També li pertoca l'atorgament de llicències de ràdio i televisió d'àmbit nacional o local. Mensualment elabora un estudi sobre pluralisme polític a les televisions i les ràdios.

stats