PAREUMÀQUINES

Diaris que recusen, diaris que separen

La boda de Meghan i Enric deixa una portada per a la petita història del periodisme

Ara que alguns mitjans tenen el canell donat de tant repartir carnets de supremacisme –friso per veure les seves reaccions davant el nomenament del català que nom Chakir El Homrani com a conseller–, els proposo un exercici. Es tracta de mirar la portada del 'Times' que acompanya aquest article. S'hi veu Meghan de Sussex, just abans de casar-se amb el príncep Enric, acompanyada de sa mare. El titular és “Benvingudes a la família”. I és un titular que resulta tot un editorial, tenint en compte que la mare de Meghan és afroamericana. Els racistes de rigor han estat remugant les setmanes prèvies a l'enllaç, però el diari que més representa la 'britishness' diu: aquí hi cap tothom, al marge de colors de pell. Doncs bé, per vint-i-cinc pessetes per resposta encertada: ¿quins diaris de dreta farien una portada així, si un príncep espanyol es casés amb algú que hagués patit crítiques pel simple to de la seva pell?

La jornada nupcial també deixa un titular divertit, piulat pel 'Chicago Tribune': “Northwestern graduate marrying British guy”, és a dir, “llicenciada del nord-est es casa amb un noi britànic”. És una manera irònica, esclar, de reivindicar la part americana de l'enllaç i de parlar d'ella pels seus mèrits propis, no com a simple “esposa de”.

Les esposes reials i presidencials, per exemple, tenen diferent consideració a 'La Razón', que dies enrere ens regalava el titular: “El duel d'estils més esperat ja té data”. Es referia a la trobada que han de tenir Letícia i Melania Trump quan els seus respectius marits se citin als Estats Units. Ja es veu el paper que li reserva el diari de Planeta: la tòpica rivalitat femenina per veure qui llueix els millors vestits. (P.D. El nou Govern arrenca amb un clamorós dèficit de conselleres. Queda pendent fer l'anàlisi de com ho tracten els mitjans.)