Mèdia 31/07/2017

Dinamarca per a seriòfils viatgers

Tot i ser un país petit, s’ha convertit en un dels principals exportadors de sèries europeus, amb tendència cap al gènere ‘noir’

Aina Soley
4 min
Dinamarca per a seriòfils viatgers

BarcelonaTot i tenir un dels índexs de delinqüència més baixos del planeta, als danesos els encanten els crims. Dues de les tres sèries que més èxit han tingut en la televisió danesa els últims anys, The Killing i The Bridge, comencen amb un assassinat. L’altre membre d’aquest triumvirat audiovisual és Borgen, el drama polític d’on va sortir la cèlebre primera ministra danesa fictícia Birgitte Nyborg. I com que sovint és la vida la que imita la ficció, un any després de l’estrena de la sèrie va sortir escollida com a primera ministra de Dinamarca Helle Thorning-Schmidt, la primera dona que ostentava el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Dinamarca és un país petit, i visitar la Sireneta o el Tívoli no treu gaires dies. Per això hi ha temps de sobres per fer un circuit ràpid pels principals escenaris d’algunes d’aquestes sèries. Sobretot en el cas de Borgen, que està gravada gairebé tota a Copenhaguen: concretament al Christiansborg, un palau gegant que conté el Parlament danès i les oficines del primer ministre, i que la gent d’allà anomena col·loquialment Borgen (d’aquí el nom de la sèrie). Visitar-lo costa uns 20 euros, però val la pena tenint en compte que, a més de veure totes les institucions que s’apleguen sota el seu sostre majestuós -va ser la residència de la monarquia danesa fins a mitjans del segle XIX- podreu caminar per les habitacions revestides de fusta per on entra Birgitte Nyborg després d’aparcar la seva bicicleta al pati; enfilar-vos a la torre on es pot fotografiar Copenhaguen des de les altures i, a l’esplanada de davant del palau, asseure-us a reposar a la mateixa font amb forma de flor on Nyborg ha de demanar al seu mentor Bent Serjø que dimiteixi del seu càrrec com a ministre d’Economia per mantenir l’estabilitat del govern en una de les escenes més cèlebres de la primera temporada.

El palau de Christiansborg

BEDOLLS IMPONENTS

Just pel costat del Christiansborg passa el canal principal de la ciutat; si el travesseu i pugeu una mica, trobareu el ministeri d’Impostos danès o, com és més conegut pels fans de Borgen, l’edifici de TV1, en el qual a l’inici de la sèrie treballa Katrine Fønsmark. I si seguim amb els mitjans, és impossible oblidar-nos del sensacionalista Ekspress, que està inspirat en el tabloide Ekstra Bladet. La seva redacció real (no la que dirigeix Michael Laugesen) és a un quart d’hora caminant del Christiansborg.

I dels paisatges urbans i sobris de Borgen passem als horitzons emboirats de The Killing. La troballa del cadàver de l’estudiant Nanna Birk Larsen és l’inici d’un dels thrillers escandinaus més elogiats dels últims anys. Els camps grocs sota el cel gris, amb el bosc de bedolls al fons, mentre els agents de la policia caminen pel perímetre buscant proves del crim, és una imatge que els fans de la sèrie difícilment oblidaran. És Pinseskoven, part d’una reserva natural a l’illa d’Amager, a només nou quilòmetres al sud de Copenhaguen (uns vint minuts amb cotxe i poc menys d’una hora en transport públic).

Tornant a la capital, es pot anar a visitar el barri de Vesterbro, que és on viu la família Larsen, una zona que, malgrat l’alt índex de criminalitat i la seva fama de ser el lloc on s’ha d’anar per aconseguir droga, també és una de les més cobejades a l’hora de buscar habitatge, ja que és just al costat del centre de Copenhaguen. En canvi, al nord de la ciutat hi ha el barri d’Osterbro, un dels més rics i que, a banda de ser un dels llocs preferits per anar de compres de la classe benestant danesa, és on viu la detectiva Sarah Lund. Si aneu al carrer Middelfartgade, només de girar a la cantonada hi podreu trobar l’edifici gris de pedra on viu, fàcilment reconeixible pel xamfrà circular i els grans finestrals blancs.

L'edifici on viu Sarah Lund

LLANA FETA A MÀ

Si passegeu per l’àrea del centre, just en un dels costats del bulevard de Hans Christian Andersen detectareu amb facilitat les parets de maó de l’Ajuntament de Copenhaguen, el centre de les maquinacions polítiques protagonitzades per Lars Mikkelsen a The Killing (sembla que el paper de polític li va com anell al dit, ja que també n’interpreta un a Borgen i a House of cards). I una mica més amunt, al carrer Montergade, amagada en un carreró estret i ple de cotxes aparcats, hi trobareu la botiga Sabine Poupinel, on es venen els jerseis de llana de Gurdun&Gurdun, famosos perquè són la peça de roba característica de Sarah Lund. Això sí, són una mica cars: com que cada jersei està fet a mà, el seu preu ronda els 280 euros.

Finalment, si quan acabeu de Dinamarca decidiu anar a Suècia en cotxe, teniu l’oportunitat de travessar l’escenari més icònic de The Bridge: el pont mateix. Al bell mig de la carretera que uneix els dos països és on, a l’inici del thriller, es troba el cadàver de l’alcaldessa de Malmö, partit pel mig a banda i banda de la frontera. Però d’aquest misteri se’n poden encarregar els detectius Saga Norén i Martin Rohde: per a la resta, és època de vacances.

El pont d'Oresund, que uneix Dinamarca i Suècia
Imprescindibles

Christiansborg

Seu del Parlament danès, és a la Prins Jorgens Gard

Pinseskoven

L’illa d’Amager amaga aquest impressionant bosc

Sabine Poupinel

Botiga on es poden comprar els jerseis de Sarah Lund

stats