DONES ALS MITJANS
Mèdia 04/06/2011

Dos dels principals diaris americans, en mans femenines

Jill Abramson dirigirà The New York Times a partir del setembre, i s'unirà a Arianna Huffington com a màxima responsable d'un diari als EUA. A Europa, cap gran rotatiu té una dona al capdavant.

Albert Castellví Roca
2 min
A l'esquerra, Jill Abramson, futura directora de The New York Times . A la dreta, Arianna Huffington, directora de The Huffington Post .

Barcelona.Han hagut de passar 160 anys, però finalment The New York Times , el diari més llegit als Estats Units, tindrà una dona com a directora. Serà Jill Abramson, fins ara directora adjunta, que assumirà el càrrec el 6 de setembre. Marga Solé, membre de la junta de l'Associació de Dones Periodistes (ADPC) i delegada per a qüestions de gènere del Col·legi de Periodistes de Catalunya, valora "molt positivament" el nomenament, però assegura: "No m'estranya tant com si s'hagués fet aquí. Tant de bo es reproduís al nostre país, ja seria hora!". I és que cap dels principals diaris catalans o espanyols té una directora i, segons Solé, un estudi de l'ADPC demostrava que "és insignificant la presència de dones a l'equip directiu dels diaris".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Als EUA no es pot parlar d'una situació completament oposada, però sí que és força diferent: després del nomenament d'Abramson, dos dels diaris més influents del país - The New York Times i el digital The Huffington Post , que dirigeix Arianna Huffington- estaran liderats per dones. També és una dona, Tina Brown, qui dirigeix el setmanari Newsweek des de la seva fusió amb el portal de notícies The Daily Beast , que ella mateixa havia fundat.

A Europa, un dels casos més destacats de dones en càrrecs de responsabilitat dins d'un diari és el de Sylvie Kauffmann, que el gener del 2010 va convertir-se en cap de redacció del francès Le Monde . No és la màxima responsable del rotatiu, però el fet que el seu nomenament tingués ressò internacional demostra que trobar una dona a l'equip de direcció d'un diari no és gens fàcil.

Visió de gènere

Marga Solé pensa que el fet que la directora d'una publicació sigui una dona pot afectar també el contingut i la manera de fer del mitjà. "Tenim una altra sensibilitat, un altre tipus de capacitats", afirma. A més, creu que l'accés d'una dona a la direcció d'un diari pot ser el primer pas per fer que "les dones no toquin només temes de societat i cultura, sinó que també puguin estar al capdavant de seccions tradicionalment masculines, com política o economia".

stats