Mitjans públics

Echenique descarta per ara l'ERO de RTVE i diu que l'ens tancarà l'any amb 105 milions de dèficit

Nega que s'hagi elaborat cap informe que prevegi 1.800 acomiadaments, com va denunciar fa uns dies CCOO

El president del consell d'administració de Radiotelevisió Espanyola, Leopoldo González-Echenique, ha dit aquest dijous que la corporació tancarà el 2012 amb un dèficit de 105 milions d'euros i ha assegurat que no s'està preparant cap ERO "ni s'ha encarregat cap estudi" extern de viabilitat en aquest sentit. Echenique ha fet aquests dos anuncis durant la seva compareixença a la comissió de control parlamentari de RTVE, en què ha respost a una sèrie de preguntes formulades pels diferents grups parlamentaris.

En relació amb el dèficit i en resposta a una pregunta formulada per la diputada del PP Macarena Montesinos sobre les causes del desequilibri pressupostari del 2012, Echenique ha indicat que aquest dèficit es produeix "en un escenari en què les despeses són de 1.000 milions d'euros". Dels 105 milions totals, 73 corresponen a un volum de despesa més gran, i els altres 32 a una reducció dels ingressos, entre altres coses a causa de la conjuntura econòmica, segons ha explicat el president de RTVE.

Sobre a la possibiitat que es presenti un ERO, un aspecte que ha centrat diverses preguntes, Echenique ha contestat: "A dia d'avui no estem preparant de manera directa un ERO a la corporació, no tinc cap xifra al cap i no hi ha cap empresa externa a qui s'hagi encarregat un estudi relatiu a un ERO". Aquesta qüestió s'ha plantejat després que CCOO difongués fa unes setmanes un comunicat en què indicava que des de RTVE es preparava un expedient que podria afectar 1.800 treballadors. El president de RTVE ha assenyalat, però, que ni del seu despat ni del de cap altre representant de l'actual direcció de l'ens ha sortit cap informe que apunti que s'estigui plantejant acomiadar 1.800 treballadors, i que la xifra no és certa. En canvi, ha recordat que recentment s'ha denunciat l'actual conveni col·lectiu per negociar-ne amb els sindicats un de nou que permeti una estructura laboral "més competitiva i que aprofiti al màxim els recursos propis de la casa".

Els drets dels partits de futbol de la selecció espanyola han estat un altre dels temes que s'ha tractat en la sessió d'aquest dijous. A preguntes dels diputats i senadors, Echenique s'ha mostrat rotund en indicar que des de RTVE s'estan buscant "condicions raonables en un escenari econòmic que sobre les paraules per definir-lo". "Estem procurant gestionar amb diligència els escassíssims recursos de què disposem. Hem de construir una graella equilibrada i hem de fer-ho ponderant continguts, i aquí no hi caben de cap manera els 43 milions anuals que estimem per a la selecció espanyola", ha precisat.

Pel que fa a la corbertura realitzada per TVE de les eleccions a Galícia i el País Basc de diumenge, Echenique ha apuntat que les interrupcions d'algunes compareixences polítiques de la nit electoral a Euskadi van obeir a la celeritat amb què va caldre decidir sobre diverses rodes de premsa en directe que es van simultenejar en pocs minuts, així com pel fet que algunes d'aquestes intervencions no fossin en castellà.