MINISÈRIE
Mèdia 23/02/2012

Eduard Fernández encarnarà el bisbe Casaldàliga a TV3

Eduard Fernández serà el bisbe Pere Casaldàliga a Descalç sobre la terra vermella, una minisèrie coproduïda per Minoria Absoluta i TVC. El rodatge arrencarà al juny a Sao Félix do Araguaia (Brasil).

Natalia Araguás
2 min
Eduard Fernández va viatjar fa uns mesos al Brasil per conèixer en persona Pere Casaldàliga abans de rodar 'Descalç sobre la terra vermella', una minisèrie sobre la vida del religiós.

BARCELONA."Per fer de Jesucrist seguiria la mateixa preparació com a actor que per fer de Pere Casaldàliga", explica Eduard Fernández a l'ARA. L'intèrpret es posarà en la pell del religiós català, que va arribar al Brasil amb 40 anys i és un ferm defensor de la teologia de l'alliberament, rebutjada pel Vaticà.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per preparar el seu paper a Descalç sobre la terra vermella , una minisèrie de dos capítols basada en la novel·la homònima de Francesc Escribano, l'actor va viatjar fa uns mesos a Sao Félix do Araguaia, d'on Casaldàliga va ser ordenat bisbe el 1971. Es van conèixer i va quedar impactat. "És un personatge molt important, un sant", resumeix. Per ell, Casaldàliga -que el 16 de febrer va fer 84 anys- és "molt intel·ligent, humil i té un gran sentit de l'humor". I predica que no es pot canviar el món si no és a través del "compromís diari": és impecable en tots els àmbits de la vida. "És la història més important que he fet mai i la que em fa més il·lusió", assegura Fernández, contundent.

Descalç sobre la terra vermella és una coproducció de Minoria Absoluta amb TV3, TVE, Raiz Produçoes Cinematográficas i TV Brasil. Començarà a rodar-se cap al juny a Sao Félix. En la versió brasilera, tindrà tres capítols. "És una producció amb una ambició internacional clara", posa en relleu Francesc Escribano, també director de la productora Minoria Absoluta. Ell i Oriol Ferrer, que serà el director de la minisèrie, van sondejar Eduard Fernández per al paper protagonista. "És molt poc freqüent trobar un productor tan implicat personalment", observa l'actor. Encara queda per acabar de perfilar la resta del repartiment, però tot indica que l'actriu Mónica López en formarà part.

Dins l'apartat d'agraïments, Eduard Fernández també té paraules per a la directora de TVC, Mònica Terribas, imprescindible a parer seu perquè el projecte tirés endavant. Ja a l'estiu del 2005 -abans de dirigir la televisió catalana- Terribas va viatjar a Sao Félix do Araguaia amb un equip de TV3 per entrevistar Casaldàliga. Mesos més tard, el religiós va rebre el 18è Premi Internacional Catalunya. El jurat del guardó, que atorga la Generalitat, li va reconèixer "la meritòria tasca entre els més desvalguts, en especial els indígenes i camperols sense terra, amb els quals ha col·laborat en la transformació socioeconòmica del Mato Grosso brasiler".

L'època més conflictiva

La ficció televisiva se centrarà en "l'època més conflictiva de Pere Casaldàliga al Brasil", segons va explicar ahir TV3. Des que va arribar a l'estat brasiler de Mato Grosso el 1968, el religiós ha alçat la veu a favor dels drets humans i en contra de les condicions de treball, properes a l'esclavatge, que es donen als grans latifundis. Com a resultat de les seves vivències, Casaldàliga va arribar a la conclusió que "el capitalisme és pecat", observa Fernández.

El missioner va escriure tot el que li anava passant des de la seva arribada al cor del Brasil. Com a resultat, Descalç sobre la terra vermella parteix de la base d'un extens fons documental, que inclou el mateix arxiu de Casaldàliga. "Ho tenim tot a favor per fer una bona feina", indica Eduard Fernández: "Esperem fer-la".

stats