PAREUMÀQUINES

La caverna s'empassa una trolejada del Torra activista

L'any 2016 va piular des de Ferraz, mentre l'aparell del PSOE arrabassava el poder a Pedro Sánchez

"Quim Torra va ser 'pedrista' i es va plantar a Ferraz per donar suport a Sánchez: l'altre 1-O del president". Això afirma en titular 'El Español', amb motiu d'uns tuits del 2016 en els quals el president electe es va fer fotografies davant la seu del PSOE just quan l'aparàtxik del partit raspallava Pedro Sánchez. El mitjà assegura que Torra sent "afecte" per Sánchez i més endavant parlen fins i tot directament d'idil·li. Em sobta que no hagin considerat la possibilitat que l'activista se n'estés enfotent a la cara. En un dels missatges, per exemple, exigeix el Senat a Catalunya. Cal estar molt desconnectat del país per ignorar que aquesta reclamació més aviat genera rebuig –o, directament, riotes– en el sobiranisme. En un altre, es fotografia amb bosses de supermercat i assegura que està disposat a resistir "el setge" de Ferraz. N'hi ha un en el qual fins i tot afirma: "Volíem visitar altres llocs, però això és el millor espectacle de Madrid avui".

El diari també es pren literalment el missatge "De garrotada en garrotada, li vas agafant afecte, al Pedro Sánchez", escrit dies abans. El to foteta és evident. Això no ha impedit que d'altres mitjans, com 'El Mundo', també hagin fet una peça obviant la ironia de Torra.

Si et vols penjar la medalla d'haver trobat tuits antics, com a mínim hauries d'assegurar-te que n'has entès el context. I contrastar una mica. 'El País', per exemple, s'ha pres la molèstia de consultar l'entorn del president que ha confirmat l'obvietat: l'editor estava sent sarcàstic. També el PSOE se n'ha distanciat, amb un tuit tan abrandat –un 'vade retro' tan estrafet– que acaba resultant inevitablement còmic.

Definitivament, els tuits estan resultant la nova plastilina per modelar el relat de l'actualitat: normal, doncs, que aquest relat quedi una mica nyigui-nyogui. Mentre doni clics, ja va bé.