LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ
Mèdia 19/06/2012

Espanya accentua la censura 'online'

Només els EUA, el Regne Unit i Alemanya superen Espanya en requeriments a Google perquè deixi d'indexar continguts. El gegant informàtic ha desestimat el 92% de peticions del govern espanyol.

àlex Gutiérrez M.
2 min
L'Agència Espanyola de Protecció de Dades va canalitzar la majoria de reclamacions a Google emeses des de l'Estat durant el segon semestre del 2011.

BARCELONA.Una manera efectiva de censurar un contingut és esborrar-lo. Una altra de més subtil és fer-lo desaparèixer dels resultats de Google, el cercador hegemònic a internet. Per curar-se en salut i arrogar-se un paper democratitzador, el gegant informàtic publica cada sis mesos un informe amb totes les peticions que li adrecen els diferents estats. En aquesta tongada, corresponent al segon semestre del 2011, Espanya escala posicions i, en només mig any, puja de la vuitena a la quarta posició pel que fa a reclamacions sobre un contingut concret cursades des d'un govern.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Només els Estats Units, el Regne Unit i Alemanya la superen en nombre de continguts denunciats . "Altre cop se'ns ha demanat que bloquegem contingut polític", explica la companyia, al seu blog, referint-se a les dades globals. "I algunes d'aquestes sol·licituds vénen de països que no ho hauríem pensat mai, com ara democràcies occidentals no associades normalment a la censura".

Google ignora Espanya

Espanya va tramitar 25 sol·licituds que afectaven 283 continguts diferents. És significatiu que només un 8% de les peticions fossin ateses per Google, un dels percentatges més baixos de la taula. La majoria de peticions tenen a veure amb pàgines que presumptament lesionen l'honor d'alguna persona. També hi havia la petició de clausura -no acceptada- de tres blogs de la plataforma Blogger i de tres vídeos de YouTube (totes dues plataformes de Google). La majoria d'aquests requeriments els va cursar l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEDP), que ha negat que les seves actuacions siguin un intent de censura. "No demanem mai l'eliminació en el mitjà de comunicació, per això no estem d'acord que es parli de censura", han explicat fonts de l'organisme. L'Agència sosté que les seves peticions a Google només volen limitar la indexació i difusió massiva d'informacions que lesionen algun ciutadà.

L'Agència creu també que és una "tergiversació" el fet que Google consideri les seves actuacions com a peticions governamentals, ja que sosté que es tracta d'una "organització independent". L'AEDP, tanmateix, està finançada íntegrament amb diners públics i llueix a la seva web, en un lloc preeminent, l'escut institucional espanyol.

stats