Mèdia 23/01/2012

Espanya: el país europeu amb un nombre més gran de visites a webs de contingut il·legal

Un 42% dels internautes accedeixen, com a mínim una vegada al mes, a webs que vulneren els drets d'autor

Efe
2 min

Londres El 42% dels internautes espanyols accedeixen, almenys una vegada al mes, a webs amb continguts que vulneren els drets d'autor, fet que situa Espanya al capdavant dels països europeus amb aquesta pràctica i molt per sobre de la mitjana mundial, que és del 28%, segons la Federació Internacional de la Indústria Discogràfica (IFPI).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En el seu informe anual, presentat avui, la IFPI assenyala que a Europa la mitjana de visites a pàgines web que no respecten els drets d'autor és del 27%.

Entre els països que més superen la mitjana mundial del 28% destaca també el Brasil, on aquestes visites mensuals d'internautes arriben al 44%. Dins de la mitjana mundial, la meitat dels internautes fan servir les xarxes P2P (intercanvi d'arxius entre usuaris d'internet), segons l'estudi realitzat per la IFPI corresponent al 2011.

La resta fan servir altres canals no autoritzats de connexions P2P, com blocs, ciberlockers, fòrums o aplicacions basades en telèfons intel·ligents, cosa que constitueix "un problema de ràpid creixement".

La responsable executiva de la IFPI, Frances Moore, ha assenyalat, durant la presentació de l'informe, que continuaran "pressionant" Espanya durant aquest any perquè trobi una solució al problema que planteja la pirateria musical.

La indústria digital musical estarà pendent de l'efectivitat de la llei que regularà la propietat intel·lectual a internet a Espanya, coneguda com a "llei Sinde", que entrarà en vigor al març.

"Veurem com d'efectiva és aquesta legislació i seguirem pressionant el govern espanyol" perquè posi fi a aquestes pràctiques il·legals "mitjançant legislació, advertències o sancions", ha dit la responsable.

L'informe de la IFPI subratlla els progressos realitzats durant l'any passat dins del sector a nivell mundial, encara que prevé contra la "complaença".

Entre aquests avenços, Moore ha recordat que els serveis digitals de música més importants són avui presents en almenys 58 països, nombre que s'ha duplicat en els últims dotze mesos.

Un èxit destacable aconseguit per la IFPI l'any passat va ser la pujada del 8% en els ingressos de vendes digitals, índex que per primera vegada va augmentar des que van començar a registrar aquestes dades, el 2004.

Moore va alertar, però, que tot i que molta gent pensarà que s'ha arribat al final d'una "era problemàtica", caure en la complaença seria "un gran error".

"La veritat és que les companyies discogràfiques estan creant un negoci per a la música digital reeixit malgrat l'entorn en què operen", va dir.

La IFPI adverteix també que el nombre de subscriptors a serveis com Spotify i Deezer va créixer en els últims dotze mesos, en passar de vuit a més de 13 milions.

stats