PAREU MÀQUINES

Està vostè abandonant la reforma constitucional

Els diaris alimenten sense convenciment la il·lusió que un encaix de Catalunya és possible

Està vostè abandonant la reforma constitucional. Gràcies per la seva visita! Així, fugaç i gens memorable –com el poblet a peu de carretera nacional on ningú no s'atura si no és per comprar-hi patates Matutano– ha estat el debat sobre la reforma constitucional a les portades. Un trajecte de pocs segons, però suficients per copsar la complexitat de l'assumpte: NO. I mira que hi ha capçaleres que intenten mantenir viva la il·lusió que un canvi de la llei suprema és possible. Quan 'El País' titula "La divisió i la passivitat bloquegen la reforma" s'acull al to planyívol i a les llàgrimes de cocodril. Suposo que es tracta d'alimentar la idea que dins del corral constitucional Catalunya pot ser feliç –i seguir ponent– si pinten de nou i envernissen les mateixes gàbies.

Els altres ni es prenen la molèstia de defensar l'existència dels unicorns. "Només Sánchez creu que es pugui reformar ara la Constitució". Que és com dir: calli, insensat sense escrúpols! L''Abc' és el més clar de tots plegats: "Reformar-la, no liquidar-la". O sigui, res d'acontentar les aspiracions catalanes. 'La Razón' hi dedica un mòdul minúscul: "Sense pressa per reformar la Constitució". Circulin, circulin!

Tot i que cadascú en fa un plantejament diferent, hi ha una cosa que agermana els quatre titulars: no esmenten Catalunya (tot i que del que es tracta, al final, és de veure què diantres es fa amb Catalunya). Però no ho expliciten i, en aquesta elisió, hi ha l'admissió de culpa: no hi ha solució possible dins d'Espanya.

Gràcies per la seva visita: esperem que torni aviat!

Àlbum de titulars

"Josep Rull, sobre la seva vida a la presó: 'El menjar era molt flatulent'". ('El País', a portada, agafant el rave flatulent per les fulles).