Mèdia 15/06/2016

Estrasburg dóna la raó a Jiménez Losantos davant Ruiz-Gallardón

El periodista havia estat condemnat a 36.000 euros de multa per injúries a l'exministre, però el Tribunal Europeu de Drets Humans ha anul·lat la sentència

Albert Castellví
2 min
Federico Jiménez Losantos

BarcelonaSegona victòria judicial de Federico Jiménez Losantos en dos dies. Després que dilluns un jutjat de Barcelona desestimés una demanda contra ell per presumpta vulneració de l'honor del poble català, ara ha estat el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) qui li ha donat la raó en un cas que l'enfrontava a l'exalcalde de Madrid i exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón i pel qual la justícia espanyola li havia imposat, el 2008, una multa de 36.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons el tribunal d'Estrasburg, aquesta pena "no és compatible amb la llibertat d'expressió que garanteix l'article 10" del Conveni Europeu de Drets Humans, ja que en aquest cas no es donen les "circumstàncies excepcionals" que permetrien limitar aquest dret.

Ara fa vuit anys, el juny del 2008, un jutjat penal de Madrid va condemnar Losantos per un delicte d'injúries greus contra Gallardón, aleshores alcalde de la capital espanyola, arran d'unes declaracions que havia fet entre el juny i el novembre del 2006 des del seu programa de la Cope, 'La mañana', i a través dels seus articles al diari 'Abc'.

En referència a unes paraules del polític sobre la investigació dels atemptats de l'11-M, Losantos va denunciar que a Gallardón "li és igual que hi hagi 200 morts per tal d'arribar al poder", el va qualificar de "traïdor" i "farsant" i va assegurar que "no menteix més perquè no té temps". El jutjat va considerar que "múltiples expressions en relació amb la investigació de l'11-M" havien "traspassat la llibertat d'expressió", i per això li va imposar una condemna que posteriorment va ratificar l'Audiència Provincial.

Després que el Tribunal Constitucional no acceptés el recurs d'empara que havia presentat, Losantos va recórrer a la justícia europea, que ara ha tombat la sentència perquè, en la seva opinió, "la llibertat periodística implica també el possible recurs a certa dosi d'exageració, fins i tot provocació". El TEDH admet, això sí, que algunes expressions de Losantos poden ser considerades "greus i provocadores".

La sentència del Tribunal ha estat aprovada per sis vots a favor i un en contra, el de la magistrada espanyola Blanca Lozano Cutanda, nomenada 'ad hoc' pel consell de ministres el juliol del 2013 –quan Gallardón era ministre de Justícia–. En la seva opinió, les declaracions de Losantos constitueixen un "atac 'ad hominem' contra la reputació d'un polític", i això "no pot ser protegit per la llibertat d'expressió". La magistrada remarca que és "inexacte" atribuir a l'exalcalde un desig d'immunitat per als autors de l'atemptat, i considera "proporcionada" la sanció imposada en el seu dia a Losantos.

La decisió del TEDH encara es pot recórrer: ho hauria de fer el govern espanyol, que disposa d'un termini de tres mesos per demanar a la gran sala del Tribunal, formada per 17 jutges, que torni a estudiar el cas.

stats