TELEVISIÓ PÚBLICA
Mèdia 26/04/2012

Eugeni Sallent dirigirà la TV3 més austera

TV3 ja té nou director: Eugeni Sallent, fins ara màxim responsable de RAC1 i RAC105. Així ho va decidir ahir el consell de govern de la CCMA, sense cap vot en contra. Relleva Mònica Terribas.

A. Gutiérrez / N. Araguás
3 min
"AMB MENYS, FER MÉS" 
 Eugeni Sallent es posa al capdavant de TV3 en un moment en què afronta una reducció de 40 milions d'euros en l'aportació de la Generalitat.

BARCELONA."El repte és, amb menys, fer més". Amb aquesta consigna de ressonàncies governamentals -el president Mas l'ha feta servir en diverses ocasions-, Eugeni Sallent feia les seves primeres declaracions ja com a director de TV3. El fins ara director de RAC1 va ser nomenat ahir màxim responsable dels canals televisius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), després de superar la votació al si del consell de govern de l'ens, sense cap vot contrari.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En concret, hi van votar a favor els tres representants de CiU (Brauli Duart, que el proposava en qualitat de president, Núria Llorach i Antoni Pemán) i també el vicepresident, Armand Querol, impulsat pel PP. Els membres representants del PSC, Xavier Guitart i Josep Vilar, es van abstenir. Fa uns dies el portaveu dels socialistes, Jaume Collboni, ja avisava al seu blog que no hi votarien a favor com a protesta per haver suprimit el sistema de majories qualificades, tot i que no tenien cap valoració negativa a priori del candidat. Prèviament a aquesta votació, es va votar la destitució de Mònica Terribas, amb tots els vots a favor excepte els dos dels consellers a proposta del PSC, que en aquest cas sí que hi van votar en contra.

"El que hem de fer és optimitzar els recursos que tenim i treballar per continuar defensant aquest model tan bo que és TV3", va explicar ahir Sallent, tot emplaçant a "aprofitar una herència que és el pòsit de molta gent i de molt talent". També va avançar que per al seu equip comptarà amb personal de la casa.

Sallent substitueix així Mònica Terribas, que ha estat quatre anys al capdavant de TV3. Durant la seva gestió, la cadena ha tornat al lideratge d'audiència. El seu relleu té el repte de mantenir la situació amb un pressupost que ha anat a la baixa els últims cinc anys. En concret, per a aquest 2012 es troba amb una reducció de 40 milions en l'aportació de la Generalitat respecte els 300 milions que va rebre l'any anterior (comptant-hi els diners necessaris per a Catalunya Ràdio).

L'altre gran repte que haurà d'assumir Eugeni Sallent, amb un perfil eminentment gestor, és facilitar la reordenació del marc laboral. La televisió té un total de 2.133 treballadors, que consumeixen un terç del pressupost. Duart ha alertat, però, que l'ERO es planteja només com a "últim recurs" i advoca per trobar fórmules de consens amb els treballadors.

De fet, el comitè d'empresa de TVC va ser un dels primers a valorar ahir el nomenament de Sallent i la destitució de Terribas. "Les dues decisions han estat preses per motius polítics", va exposar a través d'un comunicat. L'organisme també va recordar que Sallent era fins ara director general de RAC1, membre de l'Associació Catalana de Ràdio -que "ha pressionat per incloure en la llei de la CCMA la desaparició de la publicitat de Catalunya Ràdio"- i director de la productora Nova Veranda, del Grupo Godó. El comitè va declarar que estarà vigilant en la gestió que Sallent faci a TVC. En particular en el contracte programa, que considera "prioritari". En una línia similar, la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va considerar ahir que el canvi en la direcció de TVC obeeix a motius polítics i no a raons objectives o professionals.

El vicepresident de Proa (Productors Audiovisuals Federats), Xavier Atance, va destacar ahir en declaracions a l'ARA que "un nou director mereix respecte en ser nomenat". En nom dels productors catalans, li va oferir la seva col·laboració: "Som un sector dialogant que entén les circumstàncies i vol aportar la seva experiència per fer coses junts, ja que units sumem", va manifestar.

Futur director de RAC1

La marxa de Sallent de RAC1 ha fet que el Grupo Godó ja hagi activat el pla per cobrir la seva plaça. De moment, l'opció que es configura és prescindir de la figura de director a favor d'una doble incorporació: d'una banda, s'incorporaria un gerent i, de l'altra, algú que reforcés l'àrea de programes que actualment comanda Eduard Pujol.

Per la seva banda, la directora sortint, Mònica Terribas, no ha revelat el seu destí professional, un cop conclosa la seva etapa al capdavant de TV3. En una entrevista a l'ARA al mes de setembre afirmava: "Dubto que m'ho oferissin [tornar a fer La nit al dia ]. Si m'ho oferissin evidentment que ho acceptaria, perquè per mi treballar en aquesta casa és treballar en llibertat, amb professionals fora de sèrie. El que faré segur és tornar a la universitat".

Terribas és professora titular del departament de comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. Les últimes classes les va fer el curs 2008-2009, quan va impartir l'assignatura estructura de la comunicació social a la llicenciatura de periodisme. En assumir el càrrec de directora de TVC va deixar temporalment la docència, ja que es tractava d'una empresa pública. El reconeixement a la seva tasca d'aquests anys al capdavant de la televisió pública es va fer notar ahir a les xarxes socials, amb hashtags com #gràciesMonica, #terribas i #joTerribas.

stats