MITJANS PÚBLICS
Mèdia 02/05/2012

Fèlix Riera, a Catalunya Ràdio

Fèlix Riera dirigirà Catalunya Ràdio. El consell de govern de la CCMA nomenarà avui com a substitut de Ramon Mateu el fins ara director de l'ICEC, que és membre del comitè de govern d'Unió.

A. Castellví / F. Casas
3 min
EL NOU DIRECTOR DE LA RÀDIO PÚBLICA
 Fèlix Riera serà nomenat avui director de Catalunya Ràdio, en substitució de Ramon Mateu. Riera va ser escollit el 2008 membre del comitè de govern d'Unió i a finals del 2010 president de l'Institut Català de les Empreses Culturals.

BARCELONA.Catalunya Ràdio tindrà a partir d'avui un nou director. Fèlix Riera, que és el responsable de política cultural del comitè de govern d'Unió Democràtica de Catalunya, és el candidat que el president del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, proposarà a la resta de consellers en la reunió prevista per avui, segons han confirmat a l'ARA fonts de la Corporació. El nomenament de Riera, doncs, ja es dóna per fet: n'hi hauria prou amb el vot favorable dels tres membres proposats per CiU -entre els quals hi ha Duart, que té vot de qualitat- per obtenir la majoria en un consell de sis membres.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El nou director de la ràdio pública -que des del gener de l'any passat dirigia l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)- substituirà en el càrrec Ramon Mateu, que l'ha ocupat durant gairebé tres anys, des del juny del 2009. Les últimes informacions apuntaven que la voluntat del consell de govern era no rellevar Mateu, però finalment sí que hi haurà un canvi en la direcció de Catalunya Ràdio.

En aquesta nova etapa, l'emissora haurà d'afrontar la "reducció progressiva" de la publicitat amb tendència "a la desaparició" que estableix la reforma de la llei de la CCMA aprovada al febrer. Tot i així, Brauli Duart va deixar clar la setmana passada a la comissió de control de la Corporació al Parlament que no presentarà "cap proposta per reduir la publicitat" de l'emissora.

Amb el nomenament de Riera culminarà la renovació dels òrgans de direcció dels mitjans públics catalans que s'ha derivat de la nova llei de la CCMA. A finals de març, el Parlament va escollir els sis nous membres del consell de govern, que fa tot just una setmana van aprovar -amb quatre vots a favor i dues abstencions- el nomenament d'Eugeni Sallent, exdirector de RAC1, com a director de TV3.

Trajectòria editorial i audiovisual

Nascut a Barcelona el 1964, Fèlix Riera ha desenvolupat fins ara una carrera professional lligada al món editorial i a la televisió. Del 2004 al 2006 va ser director editorial de L'Esfera dels Llibres, i des del 2007 va ocupar el mateix càrrec al Grup 62. En el pla audiovisual, va ser fundador de la productora Optima TV, i ha participat com a productor en diversos projectes per a TV3 i TVE, com les sèries Homenots , Cròniques de la veritat ocult a i Mediterrània . També ha produït els llargmetratges Tot verí i El far , i va ser un dels socis fundadors del portal de notícies i opinió Elsingulardigital.cat.

Entre el 2000 i el 2004 va ser conseller del CAC (Consell de l'Audiovisual de Catalunya) i també ha estat responsable del projecte IQUA (Agència de Qualitat d'Internet). A més, va ser fundador del Col·legi de l'Audiovisual de Catalunya i ha treballat com a docent a la Facultat de Comunicació de la UPF, en el màster de cinema de la UPF i en el de gestió cultural de la UB.

A totes les travesses

Amb l'arribada de CiU al Govern, el nom de Riera va estar damunt la taula com a possible conseller de Cultura. Finalment, però, Artur Mas va optar per Ferran Mascarell, fins aleshores dirigent del PSC. Més recentment, Riera també havia aparegut en les travesses per als dos nomenaments anteriors relacionats amb els mitjans públics catalans. Inicialment s'havia especulat que podria presidir el consell de govern de la CCMA sorgit de la reforma de la llei, però a l'hora de la veritat el càrrec va recaure en Duart, que és militant de CDC i molt proper al portaveu del Govern, Francesc Homs. Més tard, quan Ramon Rovira va declinar l'oferta de Duart per ser director de TV3, el nom de Riera també va sonar com a possible pla B, però ràpidament aquesta porta també es va tancar amb l'elecció de Sallent. Finalment, a la tercera ha anat la vençuda, i Riera ocuparà la direcció de Catalunya Ràdio.

En la renovació de l'òrgan directiu de la CCMA, que en el marc de les mesures d'aprimament de l'administració va passar de tenir dotze membres a sis -cosa que en simplificava l'estructura directiva i deixava les forces minoritàries sense capacitat de proposar consellers-, Unió havia reclamat tenir més protagonisme en els mitjans públics.

Fins ara els democristians no es donaven per satisfets. Dels tres membres del consell de la CCMA escollits per CiU, només un (Antoni Pemán) és proper a la formació que lidera Josep Antoni Duran i Lleida, segons que va explicar ell mateix en una carta a la militància el 23 de març.

Duran, que des de l'arribada de la federació nacionalista al Govern, i especialment durant les campanyes, no s'ha estat de criticar els mitjans de la CCMA -singularment TV3 pels seus continguts i els seus espais informatius-, aspirava a més protagonisme en la gestió i a més incidència en la televisió pública.

Per ara continuarà sense tenir gaire pes directe a la televisió pública però, a canvi, Unió ha triat el director del grup d'emissores de Catalunya Ràdio, que es disputen el lideratge amb l'emissora privada RAC1, que també emet en català i és propietat del Grupo Godó.

stats