EL CONFLICTE DELS DRETS RADIOFÒNICS
Mèdia 07/09/2011

Gol Televisión deixa d'oferir la locució de les ràdios sense drets

Gol Televisión ja no inclou com a opció d'àudio el senyal de ràdios com la Cope o RAC1, que no tenen drets per accedir als camps i han de narrar des dels estudis, perquè això fa que la locució vagi tard.

Auri Garcia Morera
2 min
Gol Televisión deixa d'oferir la locució de les ràdios sense drets

Barcelona.Fa poc més d'una setmana es va donar el tret de sortida a la Lliga de futbol, en una atípica segona jornada que es va jugar abans de la primera a causa de la vaga dels jugadors. A més d'aquesta circumstància, la jornada també va ser estranya per la polèmica al voltant de les transmissions radiofòniques. Com que no hi ha acord amb els clubs, les ràdios no van poder accedir als camps i es van veure obligades a narrar els partits des dels estudis, mirant les imatges de televisió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En una de les transmissions televisives també es van notar diferències. Durant la temporada passada, Gol Televisión oferia locucions pròpies en castellà i també en català per als partits del Barça i l'Espanyol i, a més, incorporava com a opcions d'àudio el senyal de la Cope i també de RAC1 i Catalunya Ràdio per als partits dels dos catalans. En aquesta jornada, però, els àudios de la Cope i RAC1 havien desaparegut.

En un comunicat de premsa enviat dilluns a la nit, Mediapro argumentava que "per poder incorporar la locució radiofònica al senyal televisiu es necessita una sincronització prèvia de l'àudio amb les imatges, i el fet que l'última jornada les locucions es fessin en base a les imatges servides per televisió fa impossible aquesta sincronització, ja que l'espectador rebria el so amb posterioritat a les imatges".

Enfrontament amb la Cope

Mediapro, a més de propietària de Gol Televisión, és l'empresa que controla els drets radiofònics del futbol espanyol, que comercialitza juntament amb la Lliga de Futbol Professional. En una entrevista al diari ARA, el president de Mediapro, Jaume Roures, va acusar les ràdios de treure profit d'un esdeveniment organitzat per un tercer, i va defensar amb contundència que paguin per transmetre els partits.

Roures havia intervingut fa dies en el programa esportiu nocturn El partido de las 12 , de la Cope, en una tensa tertúlia en què els periodistes es van enfrontar amb ell defensant la postura de l'emissora. Diumenge a la nit el director de Gol Televisión, José Joaquín Brotons, va intervenir en el mateix programa i va dir als periodistes que les transmissions de Tiempo de juego de la Cope "se sentiran a Gol Televisión quan deixeu d'insultar i de fer escarni i de fer coses que no s'han de fer", una frase que alguns van interpretar que era una represàlia pel tracte a Roures.

Segons la versió oficial difosa després, la qüestió és estrictament tècnica, i la Cope és una més.

stats