Publicitat
Publicitat

ELRADAR

Google News desapareix a Espanya a partir de dimarts

Google va anunciar ahir que dimarts vinent tancarà el servei Google News a Espanya. En un comunicat penjat al seu blog i firmat pel responsable mundial de Google News, Richard Gingras, la companyia va anunciar la desaparició d’aquest servei com a resposta a la nova llei estatal de propietat intel·lectual, que entrarà en vigor l’1 de gener i que obligaria la companyia -i els altres agregadors de notícies- a pagar l’anomenada taxa Google, una quota que caldrà abonar als editors de diaris a canvi d’indexar les seves informacions. A més de tancar l’accés al servei des del territori estatal, Google també deixarà d’indexar tots els mitjans espanyols, que no es podran consultar tampoc des de l’estranger. Tot i això, aquests canvis només afectaran el servei de Google News i no la indexació que fa el cercador general.

“Google News és un producte gratuït i inclou des dels diaris generalistes més importants fins a petites publicacions locals, mitjans especialitzats i blogs. Els editors poden escollir si volen que els seus articles apareguin a Google News o no i, per raons de pes, la immensa majoria opten per la seva inclusió”, explica el comunicat de Google. Com destaca la companyia, aquest servei “afegeix un valor real a totes aquestes publicacions en dirigir el trànsit d’usuaris als seus llocs web, la qual cosa, al seu torn, els ajuda a generar ingressos publicitaris”. Google també recorda que el servei “no genera ingressos” perquè no mostra publicitat, i explica: “Lamentablement, com a conseqüència de la nova llei espanyola de propietat intel·lectual, aviat haurem de tancar Google News a Espanya. La raó és que aquesta nova legislació obliga qualsevol publicació espanyola a cobrar una remuneració, vulgui o no, a serveis com Google News per mostrar el més mínim fragment de les seves publicacions”. La conclusió és que “aquest nou enfocament resulta senzillament insostenible”.

En referència a aquesta decisió, el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, va afirmar ahir que Google s’ha avançat en prendre aquesta decisió perquè la compensació econòmica als editors per part dels agregadors, recollida a la llei de la propietat intel·lectual, encara s’ha de negociar entre les dues parts. Wert va aclarir que malgrat que la llei entri en vigor el mes que ve, hi ha aspectes de la norma que “estan pendents del desenvolupament reglamentari”, previ a la seva aplicació pràctica. Per això, les empreses de comunicació i els agregadors de notícies hauran de negociar la compensació “equitativa” per l’ús que es faci a posteriori dels articles. En cas de no arribar a cap acord, es recorrerà al mecanisme de fixació de preus que estableix la llei a través de la Comissió de la Propietat Intel·lectual. L’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE) no s’ha pronunciat sobre la decisió de Google, però manté la seva posició unitària pel que fa a “l’absoluta necessitat que els editors cobrin dels agregadors”.

Postveritat

Més continguts de

Postveritat
PUBLICITAT
PUBLICITAT