INFRAESTRUCTURES DE COMUNICACIÓ
Mèdia 09/04/2011

El Govern comença a aprimar l'Agència Catalana de Notícies

Una altra infraestructura comunicativa sota la tisora: l'ACN haurà de reduir el seu pressupost, fer més amb menys és la divisa del Govern. De moment s'ha destituït Saül Gordillo com a director.

àlex Gutiérrez M.
2 min
El periodista Saül Gordillo ha estat director de l'ACN els últims  quatre anys. Ara el substituirà Joan Maria Clavaguera.

Barcelona.Ahir es va convocar de manera avançada un consell d'administració de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i no s'hi va convidar el director, Saül Gordillo. El motiu: aprovar-ne la destitució, que se li va comunicar just després de la reunió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Em van agrair la feina feta -explica Gordillo a l'ARA-, però també van dir-me que no consideraven que la mateixa persona que havia fet créixer l'agència fos la idònia a l'hora d'aprimar-la o buscar-li un nou rumb. En tot cas, marxo content d'haver pogut consolidar la vocació nacional de l'agència. I agraeixo a l'equip que hi ha treballat i que ho ha fet possible, perquè són ells els que ara hauran d'aguantar la bandera". El substitut de Gordillo serà el periodista Joan Maria Clavaguera, director de Catalunya Ràdio entre els anys 1995 i 2002.

El secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, ha explicat a aquest diari: "L'ACN és un projecte cabdal per a l'espai català de comunicació, però ha de redibuixar-se i ha d'entendre el criteri de realitat pressupostària. La crisi al país no va començar ahir, però l'agència fins fa ben poc ha treballat sobre un camí d'expansió no ajustat a la realitat".

En tot cas, Martí ha reconegut que no hi ha encara una decisió sobre quin percentatge de pressupost cal retallar i quines àrees es veurien afectades. Una de les que està més en discussió és la internacional, que ha patit a més una desviació important respecte del que s'havia pressupostat.

"Els projectes tenen un ADN fundacional que cal conservar -recorda Martí-. En el cas de l'ACN, ha de tenir el criteri de proximitat territorial molt clar. Ha de ser una agència nacional, però amb aquesta voluntat de cobrir tot el territori".

4,7 milions de pressupost

Saül Gordillo va assumir la direcció de l'ACN el març del 2007. Durant la seva etapa, l'agència ha triplicat la facturació i ha multiplicat el nombre d'abonats, a banda d'obrir la presència internacional i una versió de la pàgina en anglès. El seu pressupost és de 4,7 milions d'euros, dels quals 3,5 milions procedeixen de l'aportació del Govern (que en té tota la propietat, després que en anteriors etapes passés successivament per les mans de les diputacions controlades per CiU, la Corporació o el Grup Planeta).

stats