EL FUTUR DE TV3 I CATALUNYA RÀDIO
Mèdia 15/04/2011

El Govern defensa la CCMA però hi aportarà un 10% menys

àlex Gutiérrez M.
2 min
Francesc Homs, durant la seva intervenció,  a l'auditori de Blanquerna.

Defensa tancada de la Corporació, però assumint que ha de costar un 10% menys al Govern. Així intentava ahir esvair Francesc Homs els núvols que, en forma de rumors, han amenaçat insistentment TV3 i Catalunya Ràdio en els últims mesos. El secretari general de Presidència va escollir una universitat privada -la Ramon Llull- per parlar de mitjans públics en una conferència subtitulada "Rumors de guerra". La referència és fílmica, agafada del documental guanyador de l'Oscar l'any 2003 i que se centra en l'exsecretari de Defensa dels Estats Units, Robert McNamara.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

I en una guerra, l'essencial és identificar primer els enemics. "Fa força temps que des de l'Estat espanyol corren cants de sirena, o rumors que diria McNamara, que plantegen el desmantellament dels mitjans públics, a mitjà o a curt termini fins i tot", explicava Homs. "Això respon a determinats interessos que poden ser legítims, però almenys des del govern de la Generalitat no ho compartim". En el cos de la conferència, en canvi, no hi va haver cap esment, explícit o implícit, al fet que també des de Catalunya algunes veus demanen l'aprimament inequívoc del sector públic, com ara l'Associació Catalana de Ràdio.

En tot cas, Homs va refermar l'aposta de l'executiu pels mitjans de la CCMA: "El Govern rebutja qualsevol pretensió de desmantellar els mitjans de la Corporació, ans al contrari: pensem que no només s'han de preservar, sinó que s'han de potenciar". En una ocasió, va esmentar també l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i va subratllar la importància de preservar les infrastructures nacionals, en el marc de l'espai català de comunicació.

Retallades no lineals

Sobre la justificació d'aplicar la retallada, Homs va recordar que el pressupost de Presidència s'aprimarà entre un 35% i un 40%. El fet que la reducció de l'aportació pública a TV3 i Catalunya Ràdio només baixi en canvi un 10% demostra, al seu parer, que el Govern prioritza aquests mitjans. Més tard, responent una intervenció d'un periodista, va refermar el model actual, que inclou publicitat tant a TV3 com a Catalunya Ràdio (en aquest cas, amb les restriccions fixades pel CAC). També va insinuar que el paper motor en el sector audiovisual que juga TV3 havia de mantenir-se: "Un 35% de la producció es fa junt amb el sector privat. Ha de continuar sent així". Una de les pors expressades pel comitè d'empresa de TV3 era l'externalització massiva de la producció a determinats grups privats.

De fet, el secretari general va "avalar" el pla aprovat al març pel consell de la CCMA per onze vots i una abstenció. El document conjurava la necessitat d'emprendre un ERO i proposava, a canvi, entre altres mesures, la integració de tots els mitjans en una única empresa, la retallada d'un 5% dels sous de tots els professionals -a qui no havia afectat la reducció aplicada al juny a la resta de treballadors públics- i el possible trasllat de Catalunya Ràdio a Sant Joan Despí.

stats