PAREU MÀQUINES

I la Guàrdia Civil no hi entra, en campanya?

El sumari de la detenció dels CDR deixa d'estar sota secret i desinfla les narratives del primer dia

La detenció de nou membres dels CDR, el mes passat, va ser venuda (per la Guàrdia Civil) i comprada (pels mitjans habituals) com la demostració que l'independentisme abraçava la lluita armada i preparava una cadena d'atemptats amb explosius. Ja la lletra petita de les informacions resultava sospitosa, perquè parlava de "precursors d'explosius" i aquell dia molts que no hem estat cridats pel Senyor per al camí de la química vam aprendre que ho podia ser l'acetona, l'aigua oxigenada o depèn quin fertilitzant.

Ara que s'ha aixecat el secret de sumari, els explosius no apareixen per enlloc. No hi ha res que justifiqui titulars com els que van aparèixer a Espejo público ("Detenen nou independentistes radicals que preparaven bombes per a la sentència del Procés"), El Mundo ("Els independentistes arrestats amb explosius tenien el pla d'una caserna de la Guàrdia Civil") o La Razón ("Els CDR preparaven una onada d'explosions l'1-O"). Ignoro què portaven entre mans les persones detingudes (si és que realment en portaven alguna de cap). Però el sumari fa evident que no es tractava d'un comando assimilable als d'ETA en els seus temps, amb material i infraestructura capaç de provocar un atemptat, tal com es va vendre a molts mitjans. Diaris, ràdios i televisió, no cal dir-ho, que no rectificaran.

Aquests dies la caverna gralla molt sobre la utilització electoral de l'exhumació de Franco (mentre fa el seu agost particular canalitzant la frustració dels nostàlgics). En canvi, de com la Guàrdia Civil entra en campanya amb algun tema ben tèrbol sobre Catalunya que després queda en no res, a cada contesa electoral, ja no se senten tantes veus. De l'atzucac només se'n sortirà amb diàleg. Però el diàleg que tants cops es reclama no es produirà fins que no canviï un sistema mediàtic viciat, que el torpedina amb narratives tòxiques (i tramposes) com en aquest cas.

Més continguts de