LES PRÀCTIQUES DE LA PREMSA ESPORTIVA
Mèdia 22/02/2011

Història d'un "error" dels creadors del Villarato

Una imatge en què falta l'últim defensa de l'Athletic, amb un text que afirma que Alves està en fora de joc, va ser publicada per error unes hores a la web de l' As . Tot el dia, esclar, en la versió de paper.

Auri Garcia Morera
2 min
Història d'un "error" dels creadors del Villarato

Barcelona.El diari As va publicar ahir una imatge manipulada del primer gol del Barça contra l'Athletic de Bilbao en què havia desaparegut un dels defenses. Concretament, l'últim defensa de l'equip basc, que podria trencar el possible fora de joc de Pedro en aquella jugada. El fora de joc, dubtós, semblava molt més clar a la fotografia manipulada. A més, en el text del costat de la fotografia, l' As afirmava categòricament que Pedro estava en fora de joc.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A mig matí, el diari va demanar disculpes i ho va atribuir a un "error en la infografia". Alfredo Relaño, el director, va declarar que no estava segur que fos fora de joc i es va mostrar "avergonyit i molest" per la publicació de la fotografia. Unes explicacions que no van convèncer els més crítics, ja que Relaño va ser qui es va inventar el Villarato, i l' As ha estat un dels mitjans que més hi han insistit en els últims anys.

Ramon Besa, reconegut periodista esportiu i president de la comissió de defensa i ètica professional del Col·legi de Periodistes, assegura que la publicació d'aquesta imatge és "reprovable" i que "no s'ha de consentir". El redactor en cap d' El País es mostra prudent: "Vull pensar que és un error". Però, tot seguit, afegeix amb contundència: "Aquí no tot s'hi val".

Segons Besa, episodis com aquest i tota la teoria de la conspiració del Villarato s'emmarquen en el que anomena "premsa de club". Un mal que no afecta només la premsa esportiva de Madrid o la premsa esportiva, sinó també la premsa generalista. "Hi ha una competència per veure qui defensa més el seu club, una militància mal entesa", diu Besa. "Hi ha un risc de ser massa proper a la premsa sensacionalista britànica, i això és especialment perillós", afegeix preocupat.

La teoria del Villarato defensa que Ángel María Villar, president de la Federació Espanyola de Futbol, conspira perquè els àrbitres xiulin a favor del Barça. Ho fa, segons diu aquesta teoria, perquè fa uns anys, quan va estar a punt de perdre el càrrec, el va poder conservar amb el suport de Joan Laporta.

Besa creu que, en realitat, tot va néixer perquè "el Madrid ha viscut de la marca, però no té relat". Per contra, "el Barça sí que en té, el més que un club ". Per substituir aquest relat, la premsa esportiva de Madrid va crear la teoria del Villarato .

Però, segons Ramon Besa, això és "més enginyós que real".

stats