LA LLUITA CONTRA LA PIRATERIA
Mèdia 23/01/2012

Hollywood va col·laborar amb l'FBI per tancar Megaupload

Jornada decisiva per a Kim Schmitz i la resta de directius de Megaupload: avui el jutge ha de decidir si els deixa en llibertat amb fiança. Mentrestant surt informació nova sobre la investigació.

à.g.m.
2 min

BARCELONA.Els responsables de la pàgina Megaupload, detinguts dijous a Nova Zelanda, declararan avui davant el jutge i demanaran que no se'ls apliqui presó preventiva. Mentrestant l'FBI va alliberant informació sobre l'operació que va conduir a la clausura de la pàgina (des de la qual, a més d'arxius legals, es descarregaven nombroses pel·lícules pirata) i a l'arrest dels seus responsables. Els estudis de Hollywood apareixen com a col·laboradors de l'operació i haurien lliurat nombrosa documentació a la policia federal dels Estats Units perquè procedís al tancament. S'ha sabut també que la Warner Bros. havia demanat poder eliminar qualsevol pel·lícula que detectaven que algú havia pujat il·legalment, però que Kim Dotcom Schmitz, el fundador del lloc, només va acceptar donar-los potestat per retirar fins a 5.000 còpies al dia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La declaració dels quatre detinguts s'efectuarà davant d'un jutjat de la ciutat d'Auckland. L'FBI els acusa de formar part d'una conspiració criminal per lucrar-se amb la distribució il·legal de continguts amb drets d'autor. També es presentaran càrrecs per blanqueig de diners. La policia calcula que Megaupload ha generat uns 135 milions d'euros de benefici des que es va crear el 2005.

Series Yonkis, esmentada

S'ha sabut que el portal espanyol Series Yonkis apareix fins a tres vegades en la denúncia presentada davant els tribunals de Virginia. En una ocasió se la posa com a exemple de web que enllaça als continguts de Megaupload. Les altres dues són per correus electrònics que es van enviar membres de la pàgina clausurada en què parlaven d'aquesta popular web.

El servei de Megaupload no incloïa cap finestra de cerca, de manera que els internautes que volien trobar-hi un arxiu depenien de pàgines de tercers que sí que podien localitzar-les. És en aquest context que la pàgina tenia contactes amb webs d'enllaços com Series Yonkis.

Espanya, el quart client

L'FBI calcula que fins a 180 milions de persones estaven abonades al servei. Un estudi elaborat per The Daily Caller explica que el 10% dels accessos a Megaupload provenien de França i el 8,8% del Brasil. Els Estats Units eren només tercers (7,3%) i Espanya ocupava la quarta posició (7,2%), tot i tenir molts menys habitants. El mateix estudi assenyala que si es miren les estadístiques de cerca de Google, Espanya, França, Itàlia, Xile i Bèlgica apareixen com els països que més accedien a la pàgina després d'haver-la buscat al cercador. Google Trends permet també fer una estimació del nombre d'usuaris que accedien a Megaupload des de l'Estat: prop de 500.000 de mitjana diària.

stats