RECIPROCITAT
Mèdia 03/10/2012

IB3 tancarà el canal per satèl·lit i deixarà de veure's a Catalunya

Les emissions d'IB3 deixaran de veure's al Principat. La cadena pública balear tancarà imminentment el seu canal per satèl·lit, que era el que redifonia TV3 a través del múltiplex públic català.

àlex Gutiérrez M.
2 min
MODIFICACIONS LEGALS El Govern Balear vol canviar la llei que regula IB3 per permetre que la plantilla d'informatius sigui externa completament.

BARCELONA.La recepció d'IB3 a Catalunya a través de les freqüències que li cedia TV3 ja està en temps de descompte, segons ha pogut saber l'ARA. De fet, la cadena balear va comunicar oficiosament a personal de la Corporació que tancaria el seu canal per satèl·lit -que és el que TV3 passa per les freqüències del seu múltiplex- el dia 1 d'octubre. Però de moment no ha fet efectiva la clausura ni s'ha rebut cap comunicació oficial, tot i que s'espera que en els pròxims dies, si no hores, es consumi la desaparició del canal. La mesura ha estat justificada per les necessitats d'estalvi de la corporació pública balear, que viu una situació financera complicada. La intenció del govern de les Illes és reduir enguany un 40% l'aportació que fa als mitjans audiovisuals públics fins als 30 milions d'euros (en comptes dels 50 milions del 2011).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

TV3, malgrat tot, mantindrà les emissions a les Illes, que actualment consten de TV3.cat (el canal internacional, pràcticament idèntic a TV3 excepte en els espais per als quals només es tenen els drets d'emissió per al Principat), el 3/24 i el nou canal resultant de la fusió del Super3 i el 33. El canal Esport3 no hi arriba, ja que TV3 només disposa dels drets d'emissió de la majoria de les proves per al territori estrictament català.

La reciprocitat d'emissions és fruit d'un acord signat entre l'aleshores conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació català, Joan Manuel Tresserras, i el conseller de la presidència del Govern Balear, Albert Moragues, el 22 de gener del 2009. Es va establir per a una durada de cinc anys; s'haurà mantingut una mica més de tres anys i mig.

Una llengua, tres fronteres

Aquest tancament suposa una altra galleda d'aigua freda per a la pretensió d'aconseguir que els diferents canals que emeten en llengua catalana es rebin a tots els territoris del català. El 17 de febrer del 2011 TV3 es deixava de veure al País Valencià després de 28 anys ininterromputs de ser-hi a través dels repetidors -no legalitzats- d'Acció Cultural del País Valencià. En aquell cas, el govern de Francisco Camps va doblegar la iniciativa de l'ACPV amb la força de les multes: 60.000 euros per cada 15 dies d'emissió si haguessin seguit punxant TV3. L'entitat encara està pagant fraccionadament les sancions acumulades fins al moment de tirar la tovallola, que superaven els 600.000 euros.

El fet de tenir el PP en els governs balear i valencià no ha facilitat estalviar-se aquestes fronteres administratives, que fragmenten aquest hipotètic mercat únic per a l'audiovisual en llengua catalana. Sí que s'ha pogut, en canvi, signar un acord amb l'estat francès perquè a la Catalunya Nord es rebin els canals de TV3. Tot i que ja hi arribaven des del març del 2010, no va ser fins al febrer d'enguany que es va bastir un marc jurídic que avalava aquesta reciprocitat.

stats