Mèdia 03/08/2016

Insectes, aventures i música dels Beatles

La sèrie d’animació ‘Beat bugs’, amb temes del grup britànic, s’estrena a Netflix

Núria Juanico
4 min
La sèrie, que ja té garantida una segona temporada, segueix les peripècies d’un grup de cinc insectes que viuen al jardí d’una casa familiar.

BarcelonaQue no hagin viscut durant la seva època no vol dir que siguin immunes a les seves cançons. El llegat musical dels Beatles no té límits d’edat i Netflix ho sap. Per això, la plataforma de vídeo en streaming s’ha capbussat en un projecte que uneix històries infantils i temes del grup de Liverpool en una mateixa sèrie. Aquesta combinació desemboca en Beat bugs, un format d’animació que s’estrena avui arreu del món. Com és habitual, Netflix penjarà de cop tota la primera temporada, de 26 episodis, a partir de les nou del matí.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El pare de Beat bugs és Josh Wakely, que exerceix de director, guionista i productor. D’ell va sorgir la idea de donar una altra vida a les cançons dels Beatles mitjançant una sèrie per als més petits. Després de diverses batalles, durant anys, per aconseguir els drets del catàleg de la formació britànica, Wakely va tancar un acord amb Sony/ATV Music Publishing, que li va donar llum verda per produir la sèrie. “Volia versionar cançons d’èxit universal per oferir-les a les famílies de tot el món. És una experiència emocionant i molt gratificant”, afirma el creador de Beat bugs.

Una vegada aconseguit el vistiplau de la productora, Wakely va començar a idear l’entorn en què sonarien les cançons del mític conjunt de pop. Jugant amb la vinculació onomàstica dels Beatles amb els escarabats, Wakely ha donat forma a un grup d’insectes aventurers que omplen la sèrie de peripècies curioses amb un rerefons vitalista. Entre els protagonistes hi ha una marieta sensata, un llimac simpàtic, un escarabat atrevit, una mosca poruga i un saltamartí científic. Tots cinc conviuen al jardí d’una casa familiar amb altres insectes, com ara una colònia de formigues sense sentit de la individualitat, un pop rosa que fa d’aspersor i una abella amb bigoti que es dedica a repartir les cartes de la comunitat.

En aquest univers minúscul en què l’aparició d’una nena a dalt d’un tricicle pot representar una catàstrofe, els animals exploren indrets nous, aprenen lliçons dels companys i busquen solucions als problemes que els sorgeixen capítol rere capítol. Cada història crea un context narratiu que enllaça amb un tema dels Beatles i que, en major o menor mesura, dóna sentit a les situacions que experimenten els insectes. En la primera entrega, per exemple, l’escarabat demana ajuda als seus companys tot cantant Help! des de dins d’un pot de melmelada on ha quedat atrapat.

Les històries de la ficció -estructurada en capítols molt breus, d’onze minuts- transmeten esperança i són un cant a l’amistat. De fet, els títols de crèdit inicials desfilen al ritme d’All you need is love, una peça que ho diu tot sobre la intencionalitat de la producció. La imaginació corre lliurement per la sèrie, en què els protagonistes construeixen invents fets a partir d’objectes quotidians i s’embranquen en viatges onírics per espantar els malsons. A més, la producció també fa algunes picades d’ullet als amants de la pel·lícula de Pixar i Disney Bichos. Tot i que a Beat bugs les formigues no són les protagonistes, la sèrie presenta diverses similituds amb alguns dels personatges del film i les seves trifulgues, com ara els constants fracassos de l’insecte inventor i els usos gairebé infinits que poden tenir les plantes i les flors del jardí.

Pink, Sia i Robbie Williams

Per dotar de més força la banda sonora de la sèrie, els responsables de Beat bugs van apuntar a dalt de tot i van demanar a intèrprets de primer nivell internacional que posessin veu a les cançons. Així, Sia va accedir a interpretar Blackbird, que forma part d’un episodi en què els insectes ajuden un ocell amb una ala trencada a tornar a volar. Pink és la veu d’una libèl·lula que prova d’adormir una mosca amb Lucy in the sky with diamonds i Robbie Williams interpreta una versió de Good day sunshine.

Entre els artistes que s’han sumat a aquesta aventura també hi ha Eddie Vedder, Of Monsters and Men, James Bay, The Shins, Regina Spektor, Rod Steward i Birdy. Amb la segona temporada pendent d’estrenar al novembre, Beat bugs inclou una cinquantena de cançons que d’aquí uns mesos sortiran a la venda en forma de disc.

Els clàssics de Motown també tindran una sèrie d’animació

Encara no ha tingut temps de veure quina serà la rebuda de Beat bugs, però Josh Wakely ja té un altre projecte entre mans que seguirà la mateixa fórmula i combinarà clàssics de la música amb una sèrie d’animació. En aquesta ocasió, Wakely treballa amb Smokey Robinson per crear una ficció infantil que integri les cançons de la discogràfica Motown. The Jackson 5, The Supremes, Stevie Wonder i Marvin Gaye són alguns dels artistes que reviuran a la nova sèrie, que també és una producció de Netflix i inclourà temes com ABC, My girl, Please Mr. Postman i You can’t hurry love. Wakely també ha adquirit els drets de les peces musicals a través de Sony/ATV Music, que és l’administradora del catàleg de les cançons.

A diferència de Beat bugs, el protagonista d’aquest nou projecte no serà un insecte sinó un nen de vuit anys anomenat Ben. Ell i els seus amics descobriran la màgia de la creativitat gràcies a un grup d’artistes urbans que els ensenyaran a incorporar l’art a la vida real. Aquesta producció transcorrerà a la ciutat imaginària de Motown, que estarà inspirada en Detroit i la seva tradició musical. La sèrie encara no té títol ni data d’estrena.

stats