CENSURA A LA XARXA
Mèdia 13/03/2012

Internet té dos nous països enemics

La llista de països enemics d'internet s'engreixa amb les incorporacions de Bahrain i Bielorúsia. Reporters Sense Fronteres alerta del setge al qual es vol sotmetre el periodisme ciutadà.

àlex Gutiérrez M.
2 min
La imatge d'un venedor ambulant que es va cremar a l'estil bonze va circular viralment al món àrab gràcies a les xarxes socials.

BARCELONA.Bahrain i Bielorússia han engreixat la llista de països enemics d'internet, segons l'informe anual de Reporters Sense Fronteres (RSF) que es va presentar ahir, coincidint amb el Dia Internacional contra la Censura a la Xarxa. Tots dos estats "combinen el filtratge dràstic de contingut amb les restriccions d'accés i la persecució dels ciberdissidents". L'estudi assenyala que la Xina i l'Iran han reforçat la seva capacitat tècnica per vigilar els seus súbdits per traslladar la pressió a les empreses proveïdores de connexió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En total, dotze països ostenten el dubtós honor de ser enemics d'internet, i n'hi ha catorze a l'avantsala, ja que formen part de la categoria "en vigilància" (vegeu taula adjunta). Els únics moviments de sortida són els de Veneçuela i Líbia, que desapareixen d'aquesta última categoria. El club d'enemics d'internet, en canvi, no perd cap soci.

L'entitat no es fixa només en les restriccions als països en conflicte. En l'informe alerta del fet que "països suposadament democràtics continuen donant un mal exemple en adoptar mesures desproporcionades per protegir els drets d'autor". En concret, RSF denuncia com alguns països exigeixen a les companyies telefòniques que actuïn com a policies d'internet i lamenta que "les empreses especialitzades en vigilància online s'estiguin convertint en un cos mercenari en aquesta guerra d'internet".

Els activistes, amenaçats

No tot són estirades d'orelles. RSF reconeix que Birmània ha fet gestos positius amb l'alliberament de periodistes i blogaires que mantenia a la presó. Però si vol sortir de la llista encara ha d'excarcerar més informadors i restituir l'accés a les webs bloquejades. Per contra, l'entitat avisa a Tailàndia per haver entrat "en una espiral de retallades de drets a la informació", incloent-hi empresonament d'activistes, cosa que li podria costar el salt de categoria fins a "enemiga d'internet". Un dels casos que cita és el de Chiranuch Premchaiporn, el director de la web Prachatai, que s'enfronta a una possible condemna de 20 anys de presó per haver trigat massa a esborrar uns comentaris escrits per usuaris a la web crítics amb la monarquia.

L'estudi també destaca que ha augmentat la pressió contra els activistes a la xarxa: el 2011 es van detenir 199 persones per fer servir internet com a altaveu, un 31% més que l'any anterior. 120 d'aquests activistes són encara a la presó, amb la Xina, el Vietnam i l'Iran com a països més repressius. RSF expressa preocupació pels atacs al periodisme ciutadà.

stats