VAGA A LA XARXA
Mèdia 19/01/2012

Internet es posa negre contra la SOPA

La xarxa s'oposa a la SOPA. Internet es va tenyir ahir de negre per protestar contra la llei antipirateria dels EUA. Milers de webs es van unir a la vaga per denunciar el que consideren un intent de "censura".

Albert Castellví Roca
2 min
Internet es posa negre contra la SOPA

BARCELONA.El color negre va ser el predominant ahir a la xarxa. Més de 10.000 webs van unir-se a la protesta contra l'Stop Online Piracy Act (SOPA), la llei antipirateria que actualment debat el Congrés dels Estats Units. El grau d'implicació a la vaga va anar des d'un simple missatge informatiu sobre les raons de l'oposició a la norma fins a impedir completament, durant 24 hores, l'accés als continguts de la pàgina.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Wikipedia

L'edició anglesa es va apagar durant tot el dia

La versió en anglès de l'enciclopèdia va ser el principal exponent de la protesta. Durant 24 hores va mantenir la portada en negre, amb el missatge "Imagina un món sense coneixement lliure", i només permetia l'accés als articles sobre la SOPA. Altres versions, com la catalana, sí que es podien consultar, però incloïen un bàner negre per solidaritzar-se amb la vaga.

GoogleUn rectangle negre amaga el logotip als Estats Units

Des de Catalunya no era visible, però als EUA el logotip de Google apareixia tapat per un rectangle negre. Un enllaç convidava a demanar al Congrés que "no censuri la xarxa".

RedditL'agregador de notícies va ser el primer a decidir tancar

Durant dotze hores, aquest agregador de notícies va substituir tots els seus continguts per una pàgina informativa sobre la SOPA i els motius pels quals la xarxa s'hi oposa. Aquesta pàgina va ser la primera a anunciar formalment que ahir callaria per protestar.

Reporters Sense FronteresUna ombra impedeix llegir el contingut de la pàgina

Organitzacions com RSF i Greenpeace i també alguns blogs particulars van denunciar l'intent de "censura" d'internet que suposaria l'aprovació de la SOPA amagant els continguts de les webs sota una ombra que només deixava veure la part de la pantalla per on es movia el ratolí. Si s'il·luminava el centre de la pàgina, s'hi podia llegir un missatge en defensa de la llibertat d'expressió.

TwitterEls usuaris omplen el 'timeline' de missatges de protesta

La xarxa de microblòguing no es va unir a la protesta, però els tuitaires sí. Al llarg del dia, hashtags com #StopSOPA o #FactsWithoutWikipedia ("fets sense Wikipedia") i frases com " End piracy not liberty " ("acabem amb la pirateria, no amb la llibertat") van ser trending topics , tant al món com a l'Estat.

stats