10/04/2012

Ja no et pots fiar ni dels Macs

1 min

En plena Setmana Santa s'ha sabut que més de mig milió d'ordinadors Macintosh han estat infectats amb la variant més recent del troià Flashback, un codi maliciós que recull informació sobre les activitats de navegació web de l'usuari, inclosos identificadors i contrasenyes, i les envia a servidors externs. És l'episodi més greu d'infecció dels ordinadors de la casa Apple, ja que afecta més de l'u per cent del parc mundial de Macs en funcionament, estimat en uns 45 milions d'equips.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El 0,4% dels afectats són a l'estat espanyol. Les instruccions per comprovar si el vostre ho és són fàcils de trobar a la xarxa; per exemple, a la web del fabricant d'antivirus F-Secure. Una recomanació dels experts que no deu fer gens de gràcia a Apple és abandonar el navegador web Safari per adoptar el Chrome de Google, que porta incorporats els mecanismes de protecció necessaris.

Els clients d'Apple han estat enxampats per sorpresa. Amb aquest episodi cau el mite que els Macs són immunes als virus. En realitat, qualsevol sistema operatiu pot ser infectat dedicant-hi prou recursos. Però fins ara els ordinadors de la poma eren tan pocs que quan algú es posava a crear un virus per fer mal -o per vendre més antivirus- li pagava més la pena programar-lo per infectar el màxim nombre possible de víctimes, i això equivalia a fer-ho per a Windows. Ara que els Macs han entrat a més cases i empreses, molts a cavall de l'iPhone, atacar-los comença a sortir a compte.

Tampoc ha passat desapercebut el mitjà utilitzat per propagar aquesta infecció vírica: una falsa actualització d'Adobe Flash, precisament el programa que Steve Jobs va insistir a mantenir fora dels iPhones... per raons de seguretat.

stats