EL DEBAT SOBRE ELS CONTINGUTS
Mèdia 31/03/2011

Jáuregui es fixa l'estiu com a data límit per engegar el consell audiovisual espanyol

Ja han començat els contactes entre els partits per formar el Consell Espanyol de Mitjans Audiovisuals (CEMA), un ens que podrà multar els continguts que es considerin inadequats.

àlex Gutiérrez M.
2 min
La CMT va oferir en va les instal·lacions del 22@ I la seva estructura administrativa.

Barcelona.El fet que l'espanyol sigui l'únic gran estat de la UE sense autoritat reguladora dels continguts audiovisuals dóna compte del poc entusiasme que genera un projecte d'aquestes característiques. Però a la llei espanyola de l'audiovisual es preveia resoldre aquesta anomalia i s'instava a crear l'ens corresponent, de manera que el ministre Ramón Jáuregui està decidit a tenir-lo constituït abans de l'estiu, segons han reconegut fonts de Presidència a aquest diari. Les privades, mentrestant, insisteixen a rebutjar un organisme que consideren "censor".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

També es confirma que, finalment, serà un organisme independent. La Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT) havia elaborat un informe en el qual recomanava annexionar el CEMA a les seves instal·lacions de Barcelona. Entre l'espai disponible al districte 22@, que tenia cost zero, i l'a profitament de l'estructura de personal es va calcular que aquesta opció permetria estalviar més de 34 milions d'euros anuals.

El PP va donar suport a l'opció barcelonina, tot i que no ho feia mogut per un ànim descentralitzador: calculava que un suborganisme dependent de la CMT seria més feble a l'hora de reivindicar la seva capacitat de control sobre els continguts, la qual cosa casava més amb la visió liberal del partit.

Però els intents de fer valer aquesta opció es van esvair en el debat de la llei d'economia sostenible, que incloïa algunes disposicions addicionals relatives al CEMA. Allà, finalment, només s'hi va incloure una mesura d'estalvi: reduir el nombre de consellers de nou a set (comptant-hi un president). Fonts del ministeri han detallat que finalment ha prevalgut el criteri de donar carta d'autonomia al nou organisme i de radicar-lo a Madrid, ja que és on tenen les seus la majoria dels operadors privats d'àmbit estatal.

Multes de fins a 30.000 euros

Una de les competències més criticades del CEMA per les televisions privades és la seva capacitat sancionadora. S'acaba així amb l'autoregulació que propugnen els canals privats espanyols, ja que el Consell preveu multes de fins a 30.000 euros per les infraccions més greus.

A Catalunya, la posada en marxa del CEMA hauria d'acabar amb la diversitat de criteris que existeix avui dia. Els mitjans d'àmbit català estan sota la jurisdicció del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), mentre que les cadenes espanyoles no rendeixen comptes a ningú, de manera que juguen amb avantatge si volen programar més agressivament o traspassar algun límit. Caldrà veure, durant les pròximes setmanes, com s'harmonitzen les regulacions catalana i espanyola i si es generen conflictes de competència entre el CEMA i el CAC.

stats