Jordi Juan, director de ‘La Vanguardia’

El diari marca un nou canvi d’etapa amb el relleu de Màrius Carol

El periodista Jordi Juan ha estat designat nou director del diari La Vanguardia en substitució de Màrius Carol, que a partir d’ara serà conseller editorial del Grupo Godó, editor del rotatiu. El diari va fer públic aquest diumenge el relleu al capdavant de la redacció.

Jordi Juan (Hospitalet de Llobregat, 1963) està vinculat a La Vanguardia des del 1992. Com a membre de l’equip del diari ha tingut unes quantes responsabilitats i entre el 2007 i el 2009 va ocupar el càrrec de director adjunt. Després d’una absència de sis anys, temps en què Jordi Juan va treballar a Spanair, l’agència InterMèdia i l’empresa de comunicació Vitamine, el 2015 va tornar al Grupo Godó de la mà del seu conseller delegat, Carlos Godó.

Al llarg de la seva trajectòria, Juan, a més de treballar a La Vanguardia, ha passat per altres mitjans com Diari de Barcelona, Avui, El Periódico, El País i El Observador.

Ratificat per la plantilla

El president del Grupo Godó, Javier Godó, va comunicar divendres a la redacció el nomenament de Jordi Juan com a director en un acte en què va animar perquè La Vanguardia continuï fent “un periodisme seriós, de qualitat, que busca la centralitat sent respectuós, comprensiu i liberal”. Godó va lloar la tasca exercida per Carol a la direcció del diari des del desembre del 2013, en uns temps polítics difícils “que ha manejat molt bé”, va subratllar. La plantilla de La Vanguardia, d’acord amb el seu estatut de redacció, va ratificar divendres el nomenament del nou director amb el 77% dels vots a favor.

La decisió, presa per l’editor -amb l’aquiescència del seu fill Carlos- es fa pública poques setmanes després que el PSOE hagi aconseguit formar govern gràcies al suport d’Esquerra Republicana entre d’altres. Tot i que el relleu feia mesos que estava sobre la taula, és inevitable analitzar el canvi de director en relació a la nova configuració política espanyola i catalana. El diari, per exemple, ja va rellevar Joan Tàpia de la direcció l’any 2000 -tan sols vuit dies després de la victòria per majoria absoluta de José María Aznar- per nomenar màxim responsable de la redacció José Antich, que en els seus 13 anys de mandat va acabar portant el diari fins a postulats pròxims al sobiranisme, cosa que es va tallar amb el nomenament de Carol, el desembre del 2013.

Durant aquests sis anys, La Vanguardia ha patit especialment la crisi de la premsa al quiosc. El 2013, últim any d’Antich, el diari col·locava diàriament 46.666 exemplars. El 2019 -pendent de comptabilitzar desembre- la xifra havia caigut dràsticament un 57,9%, fins a les 19.624 còpies. En comparació, El Periódico ha caigut un 51,4% durant el mateix període, fins als 28.407 exemplars. El rotatiu de Godó, però, ha comptat amb el tradicional coixí de subscripcions, que li ha permès mantenir-se líder de la premsa a Catalunya, per bé que ha perdut també en aquest capítol -un més moderat 18,9%- i ha passat de les 63.667 a les 51.613.